Klockan 11 drar finalen av Årets Kock 2020 igång, där en av åtta finalister mot dagens slut ska kamma hem den ärofulla titeln.
Kampen står mellan Jesper Jacobsson (Bhoga), Christian Siberg (Omaka), Ludwig Tjörnemo (Unilever Food Sollutions), Jessie Sommarström (Urban Deli), Henric Herbertsson (SK Mat & Människor), Lucaz Ottosson (Restaurang Rot), Marcus Bremdal (KB Konstnärsbaren) samt Ola Wallin (Kroken och Blom).
Tävlingen kommer att äga rum på Annexet i Stockholm, och blir, som Besöksliv har rapporterat om tidigare, ett digitalt evenemang, som delvis livesänds i TV4Play.
– Vi fattade beslutet under tidig sommar, när vi insåg att vi inte skulle kunna genomföra med publik, och då behövde vi snabbt och raskt ställa om till helt digitalt istället, sa Årets Kocks vd Andreas Stenberg till Besöksliv på måndagen.
Årets olika tävlingsmoment är följande:
Kall och varm rätt på kanin
Dagens två första uppgifter är att laga två rätter med kanin som huvudråvara. Där den första rätten ska serveras kall och den andra rätten ska serveras varm.
Rätt på råvarukorg
Dagens tredje tävlingsuppgift är att laga en rätt på råvarukorg där temat är återvunnet bröd. Rätten ska vara lakto och/eller ovo vegetarisk.
Rätt på blåmusslor och kronärtskocka
Dagens fjärde och sista tävlingsuppgift är att laga en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Varje tävlande får tillgång till 12 kronärtskockor och 1 kg blåmusslor. Övriga råvaror och tillbehör till rätterna är valfria. Varje tävlande ska laga sex portioner av rätten.
Metod & handlag
Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedöms organisation, hantering av råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis, samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.