Annons

Både stammisar och tillresta gäster samlas på Tumült i Ystad

zoom Daniel Müllern Ystad FOTO: Storiès / Unsplash
Daniel Müllern Ystad FOTO: Storiès / Unsplash
NYHETER. Daniel Müllerns restaurang Tumült i Ystad har på kort tid etablerat sig som en gastronomisk destination. Besöksliv fick ett samtal med den prisbelönta kocken om både kreativitet och ekonomi.
Annons

Daniel Müllern har jobbat som kock i drygt trettio år och känns igen från bland annat Kockarnas Kamp, Årets Kock och TV4 Nyhetsmorgon. Han har en bakgrund från restauranger som Brasserie Östergatan i Ystad, har varit delägare i och gastronomisk ledare på Villa Strandvägen och Ystad Saltsjöbad och har stor erfarenhet från besöksnäringen och restaurangbranschen. Med sin restaurang Tumült har han skapat en skånsk bodega med internationell atmosfär.

Restaurangen öppnade i mars 2023, vad har hänt sedan dess?

– Det har hänt så mycket, jag har svårt att stå still men jag får påminna mig om att det här är ett långsiktigt projekt. Jag öppnade min första krog för 20 år sedan, jag var så nyfiken men hade ingen aning om vad det innebär och då kanske man inte vågar öppna eget. Nu försöker jag vara proffsig och sätta mig in i ekonomin, även om jag helst av allt bara vill prata om de kreativa aspekterna. Men jag har insett att det faktiskt är roligare att driva ett ställe när man vet mer om hela verksamheten och känner att man har på fötterna, säger han.

Berätta om Ystad, hur är det att driva restaurang där?

– Jag har ju haft krog i den här staden förr, under en annan lågkonjunktur. Men det har hänt mycket i Ystad sedan dess, det har skett lite av ett generationsskifte. Tidigare kanske man tagit tåget härifrån för att gå ut och äta i Malmö och andra städer men nu är det tvärtom, folk tar sig till oss. Under en kväll på restaurangen kan vi ha 80 procent tillresta gäster och även om vi tycker mycket om våra stammisar är det en härlig känsla att folk tar sig till restaurangen utifrån.

Hur var sommarsäsongen?

– Egentligen är det inte en säsong utan det handlar ju mest om sex, sju veckor. Jag ser det inte som att jag driver krog i en sommarstad utan vi vill vara ett året-runt ställe. Tumült ligger mig varmt och hjärtat, mina barn jobbar här och vi har bara haft två i personalen som lämnat oss hitintills och det var för att plugga.

Vad väntar för Tumült under 2025?

– Det fortsätter att hända massor här, vi är ute på företag och ska ordna events i januari, i slutet på mars och i sommar. Det är kul att hitta på något under månader som november och mars då det är som tråkigast på året. Jag har så fantastisk personal med mig här och det är grunden för allt.