Det finns ingen vanlig entrédörr, istället är det första du möter en person med örnkoll på vad som pågår i källaren en trappa ner på Birger Jarlsgatan 20. Har du tur är en av de 38 sittplatserna lediga.
Lucy’s Flowershop som öppnar under fredagen vill vara den nya tidens cocktailbar. Få sittplatser, bordsservering, nära service – men ingen bar bakom en lönndörr, en trend som var stor för några år sedan då många ville efterlikna den amerikanska förbudstiden.
– Vi har ingen ringklocka, så att kalla oss någon speakeasy gills inte, säger grundaren Ola Carlson.
Han och Alex Skärlén har arbetat tillsammans bakom en rad bardiskar, senast på populära Bar Hommage på Södermalm. Sedan i somras arbetar de för första gången med en stor koncern och har redan hunnit lägga sin hand vid Stureplansgruppens befintliga barer Le Hibou inne på Bank hotel och Arnold’s. Lucy’s Flower Shop blir deras konceptuellt egna uttryck från grunden.
– Det är en bar som tänker annorlunda. En mix mellan high-end-cocktailbar, lyssningslounge och nattklubb. Upplevelsen ligger i fokus med personlig, proffsig och avslappnad service, drinkar med aha-upplevelse och en bra ljudbild, säger Ola Carlson.
Bordsservering är en självklarhet, ett arbetssätt Ola redan för många år sedan satte en prägel på huvudstadens barliv med. Lucy’s arbetar med en majoritet av, men inte uteslutande, svenska råvaror.
– Men det är en röd tråd. Vi vill skräddarsy något för Sverige där vi genom lokala samarbeten använder oss så mycket som det går av det som redan finns här. Listan består av fjorton drinkar och 25 procent av dem är alkoholfria.
Hållbarhetstänket är självklart. Man vill använda minimalt med citrus och kommer att laborera mycket med nya tekniker och att förädla råvaror i säsong för att ha minska svinnet.
– Vi har ett nära samarbete med ciderproducenten Fruktstereo och får ta del av deras restprodukter, olika fruktpiquettes och vinäger, vilket ger oss möjlighet att ersätta citrus i många drinkar. Vi jobbar även med gårdsmejeriet Sanda som vi får vassle ifrån, som också kan användas istället för citrus, säger Ola Carlson.
En av de bartenders som hittas bakom baren på Lucy’s Flowershop är Hampus Thunholm, som senast kommer från Fävikens cocktailbar Svartklubben där han jobbat mot noll svinn, med ett hållbart och lokalt tänk rakt igenom.
– Han är en superrekrytering och kommer att synas mycket i service, jämte Linn Sterling.
Men det slutar inte där. Krögarna bakom Tjoget som framgångsrikt placerar sig på World’s 50 Best Bars, i år på plats 37, öppnar nytt. Adressen är inte vilken som helst: våning två, inuti varuhuset NK. Positano är en apertivobar där man serverar Bellini, Dry martini eller Negroni ur tunna glas.
– Jag och mina kompanjoner har rest mycket i Italien så det här är en dröm för oss, säger Joel Söderbäck, en av krögarna bakom Positano.
Även nya Bio Rio satsar på sin cocktailprofil genom att rekrytera den flerfaldigt prisade bartendern Josephine Sondlo. Frida Ronges restaurang TAK expanderar också med nya takbaren IMA, där fokus ligger på japanska cocktails.
Ola Carlson igen:
– Det har stått lite stilla på barscenen sedan 2016, men det är en internationell trend. Vi är glada att få vara en av de nya som vill leverera kvalité 2020, säger han.
Hur känns det att arbeta med en stor koncern efter alla era år av småskaliga projekt?
– Det finns otroligt många möjligheter med Stureplansgruppen och vi är glada över samarbetet, säger Ola Carlsson.
Kan vi vänta oss fler baröppningar framöver?
– Vi tar en sak i taget och har nu tre barer samtidigt att rå över, så vi får se vad som händer.