För hotelldirektör Victoria Johansson på Bjertorp Slott är det fullt upp just nu med förberedelserna inför årets julevenemang.
– Det finns ett före och ett efter pandemin för oss i branschen. Vi har ställt om från julbordsbuffé till en meny med sex serveringar där vi blandar elegantare jultallrikar med ett sharingkoncept vid bordet samt en buffé med lokalt vilt och ett gottebord. Allt med fokus på hög kvalitet och minskad miljöpåverkan, berättar hon.
Men det är inte med anledning av julens meny vi hörs idag.
1914 hade den välrenommerade arkitekten Ferdinand Bobergs ritningar äntligen blivit verklighet på Varaslätten. In flyttade konsul Knut Henrik och makan Maria Littorin och sedan hölls Bjertorp Slott som privatbostad inom familjen fram till 1956. Då omvandlades det till lanthushållsskola och först 1980 puttrade hotell-, restaurang och konferensverksamhet i gång.
– Det har varit relativt få ägare och alla har varit så måna om slottet, så det är väldigt väl omhändertaget. Det är en fantastisk byggnad som innehåller upplevelser till alla människor som kommer hit – vare sig det är för bröllopsfest, en affärsmiddag eller bara för att livsnjuta, säger Victoria Johansson, som jobbat här i 16 år.
Victoria Johansson var anställd på ett annat hotell inom Winn Hotel Group när koncern-vd Anders Junger berättade om tjänsten på Bjertorp Slott.
– När du får frågan om att komma till ett slott, då tackar du inte nej. Så enkelt är det. Och anledningen till att jag har varit kvar så länge är att både jag och verksamheten utvecklas hela tiden.
Jubileumsfest i oktober
Victoria Johanssons beskrivningar av Bjertorp Slott är både målande och inspirerande. Allt från finurliga detaljer i varenda vrå till parkettgolvet som har fått utstå så många härliga klackar. Hon berättar om en rik historia och en plats som betytt mycket för många genom åren.
– Det var just det som vi ville fånga och hedra i vårt jubileum. Det här är inte bara en byggnad. Det har varit ett hem, en skola och är idag en mötesplats för så många människor.
Slottets 110 år har uppmärksammats på flera sätt under året, bland annat genom en speciell jubileumsmeny i restaurangen. Kulmen nådde firandet i oktober med ett spektakulärt mingel.
– Vi bjöd in runt 100 gäster – samarbetspartner, leverantörer, lokala profiler och vänner till både oss och fastighetsägaren. Det var otroligt festligt och härligt! Festen var på en tisdag, men vi höll i gång ända in på småtimmarna. Och det hände roliga grejer hela tiden, minns Victoria.
Nu när jubileumsåret lider mot sitt slut, vad ser du mest fram emot den närmsta tiden?
– Att fortsätta växa och utveckla samarbetet tillsammans med Vara-Bjertorp Golfklubb. De har jättefina banor och utvecklar just nu dessutom en golfstudio för att våra besökare även ska kunna träna inomhus, året runt. Vi ser även fram emot att välkomna fler företagskunder och att ta det första spadtaget för vår tillbyggnad. Vi, tillsammans med fastighetsägaren, ska bygga 20 nya hotellrum i en gammal magasinsbyggnad och målet är att det ska stå klart 2026.