Regeringen har som mål att hela Sverige ska ha 100 procent täckning och tillgång till snabbt bredband senast 2025. Post- och telestyrelsen bedömer det som omöjligt om inte 22 miljoner kronor skjuts till utöver de kommersiella aktörernas investeringar.
”I glesbefolkade områden kan en bra bredbandsuppkoppling vara skillnaden mellan att lägga ner eller utveckla en verksamhet. Därför är det viktigt att på olika sätt skapa förutsättningar att uppnå de ambitiösa målen för bredbandsutbyggnaden”, sa Post- och telestyrelsens generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande våren 2018.
Petter Jeppsson driver vandrarhemmet Ivögården Mat & Vingård på ön Ivö i närheten av Kristianstad och Sölvesborg. På ön är mobiltäckningen närmast obefintlig på vissa ställen.
– Ja, du hör ju hur det låter just nu. Det sprakar alltid i luren, och i 98 fall av 100 bryts samtalet. Ofta går inte samtalen ens fram, och så får jag ett sms någon timme senare där det står att man försökt nå mig, säger Petter och fortsätter:
– För mig som företagare är det helt hopplöst, jag förlorar affärer på detta.
Har du känt dig oroad för att behöva lägga ner verksamheten?
– Jag har själv valt att sätta mig här ute så då får jag väl stå mitt kast. Men det här kan vara både på gott och ont. Jag säljer lugn och ro till mina gäster, det kan vara en affärsfördel. Men att det inte går att nå mig för bokningar är ett stort problem såklart.
Vad vill du se för lösning?
– Det har pratats om en mast här på ön, det hoppas jag blir av. Det skulle göra stor nytta, inte bara för mig och mitt företag utan för alla här på ön.
Drygt 85 mil norrut, på STF Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind vid Hälsingekusten vittnar Jörgen Bengtson om samma problematik. Han har stridit med Telia-Sonera under en längre tid. 2011 valde de att avveckla det befintliga telefonnätet och lämnade Jörgen och de drygt 30 andra i och utanför den lilla byn Långvind helt utan täckning. Nu, åtta år senare har man tack vare fiberutbyggnad bra internetuppkoppling – men mobiltäckningen är fortfarande nästintill obefintlig.
Vad tycker du om den här situationen?
– Det är staten som byggt upp det här landets infrastruktur. Då får de banne mig ta ansvar, direkt eller indirekt genom bidrag som gör det möjligt för bredbandsoperatörer att investera, säger Jörgen Bengtson.
Efter ett halvår utan telefoni började Jörgen och hans fru Agneta fundera på om det var värt att fortsätta driva sin verksamhet. Människor som ville göra bokningar kom inte fram. Nu har man löst det genom IP-telefoni och har telefonen kopplad till fibernätet. Men den dåliga mobiltäckningen ställer till med andra problem.
– Vi skulle vilja installera destinationsladdare för våra gäster som kör elbilar, men det går inte eftersom driftövervakningen bara kan göras via mobilnätet. Vi kan heller inte ta betalt med trådlösa kortterminaler vilket är väldigt inflexibelt, säger Jörgen och fortsätter:
– Det är 2019, inte 2009. Hela situationen är helt obegriplig. Jag har fått höra att ”marknaden måste lösa detta”, men det funkar inte så här ute på glesbygden, det kommer inte bli större efterfrågan än det är nu.