Annons

Bra säsong för Visby Gästhamn

zoom Hans Dowald
Hans Dowald
NYHETER. De seglande polackerna kom igång tidigt medan svenskarna var lite långsamma efter en kall vår. Det konstaterar Hans Dowald, driftchef på Visby Gästhamn, när han delar med sig av sina tankar kring sommaren 2024.
Annons

– Säsongen har varit vädermässigt bra! Bra vindförhållanden är viktigt för oss och det har inte blåst för mycket den här sommaren, berättar Hans Dowald när Besöksliv ringer upp.

Svenskarna var däremot lite långsamma att komma igång. Kanske var det den kalla våren som i kombination med snabb sommarvärme gjorde att det tog lite längre tid att få båtarna i sjön, förklarar han.

– Känslan av vinter höll nog sig kvar lite längre i år. Polackerna däremot började segla redan i mars-april, fram till midsommar hade nästan 80 procent av båtarna nere i hamnen polsk flagg.

Gratis lånebil för besökare

Visby Gästhamn, som har cirka 250 gästplatser, har gjort några små förändringar inför denna säsong. En nyhet var att dusch och tvättmaskiner nu ingår i hamnavgiften, vilket tagits emot väl av besökarna. Den digitala incheckningen har varit ett fortsatt lyckat grepp, gästen kan boka och betala sin båtplats online.

– En annan sak som vi är glada över att kunna erbjuda våra gäster är gratis lånebil. Det tror jag inte många hamnar erbjuder. Det gör att gästen exempelvis kan åka och storhandla mat innan de ska lämna hamnen. Det är väldigt uppskattat!

Statistiken för sommaren är inte klar än, men i jämförelse med förra säsongen var maj lite sämre, juni bättre och under juli hade hamnen lite färre besökare än 2023.

– Förra sommaren var väldigt blåsig med sydvästlig vind, vilket inte är optimalt för oss. Den landade ändå bra, precis som den här sommaren. Men efter medeltidsveckan i år, i början på augusti, så dog det av en del. Nu har vi utländska gäster, mestadels européer, som gästar hamnen. Och några pensionärer och äventyrare, så klart.

Många köpte båt under pandemin

Sedan pandemin har Visby Gästhamn väldigt höga nivåer av besökare. 2021 var ett rekordår med otroligt många båtar, förklarar Hans.

– Många köpte båt då för att kunna semestra i Sverige och vissa uppgraderade till större båtar. Men vi kan nog se någon sorts återgång nu ändå. Fram till och med sista juli så hade vi 5 000 båtar, det är cirka 15 000 gästnätter med cirka 3,08 personer per båt. Under 2021 hade vi 7 500 båtar under hela året.

Vilka utmaningar har ni stått inför just den här sommaren?

– En faktor för oss är alltid vädret. Alla som kommer till oss måste korsa öppet hav, så vi är beroende av det. Men drivmedelspriserna är också en aspekt. Alla priser har liksom trissats upp.

Finns tankar på att utöka verksamheten på något sätt?

– När vi har fullt ös här på sommaren så är varenda eluttag, dusch och brygga full, så det är svårt för oss att ta emot fler gäster då, som exempelvis husbilar. Men däremot så tittar jag på möjligheter att förlänga säsongen. Aktiviteter utanför vår säsong, som äventyrsresor med motorcykel, motorcykeluthyrning och sådana saker. Hösten är en fantastisk tid på Gotland.