Annons

Breanäs Hotell satsar framåt

zoom Ina, Anna och Lasse på Breanäs Hotell.
Ina, Anna och Lasse på Breanäs Hotell.
NYHETER. I nordöstra Skånes skogar bjuder Breanäs Hotell på en hållbar upplevelse, både för konferensgäster och privatpersoner. Nu satsar hotellet på utveckling tillsammans med nya hotellchefen Anna Bertram.
Annons

Skåne har inte bara Österlen och populära städer som Malmö och Helsingborg. Högst uppe nordöstra hörnet av landskapet, nära gränsen till Blekinge och Småland breder skogen ut sig, utsmyckad med fina sjöar. Här finns ett rikt djur- och naturliv, och området kallas för Sveriges sydligaste vildmark.

Mysigt placerat, längst in vid en vik i sjön Immeln ligger Breanäs Hotell. Det familjeägda hotellet bjuder på ett naturskönt läge och gott om upplevelser in på knuten.

– Vi har en mogen publik, många runt 45-50 år, som vill njuta av lugnet och naturen, säger ägaren och vd:n Lasse Pedersen innan han breder ut paletten av aktiviteter som gästerna kan ägna sig åt.

– Här finns vandringsleder och vi har kanotuthyrning och ekor om man vill fiska. Sjön har gott om fisk som gös, aborre och gädda. Vill man hellre vara i skogen så finns det mycket svamp och blåbär i markerna. Kommunerna här omkring satsar också på att bygga ihop bra cykelleder så det blir fler och fler cykelturister som hittar hit. Just nu håller vi på och bygger ett utekök där våra konferensgäster ska kunna laga trerätters med hjälp av vår kock.

Hundvänligt hotell

Breanäs Hotell är också särskilt inbjudande för gäster med hund eller andra husdjur. Har man inga egna djur får man vara beredd på att stöta på hotellets katt eller någon av de två hundarna Kajsa och Rex.

– Vi är hundvänliga på riktigt, säger Lasse samtidigt som han ber fastighetsskötaren ta med sig Kajsa på en liten promenad när han ändå ska ut med sin egen hund.

Av hotellets 40 rum är 37 godkända för husdjur, vilket också avspeglas i bokningarna under vissa högtider.

– På nyårsafton senast hade vi 36 hundar på hotellet, och i år blir det ännu fler. Hotellet är redan helt fullbokat. Och jag kan garantera att det inte blir en enda raket eller smällare, säger han.

Framtidstänk en självklarhet

För Lasse och hans fru och medägare Ina går värnandet av djuren hand i hand med deras strävan efter att driva en hållbar verksamhet. Målsättningen är att lämna ett så litet avtryck som möjligt och hotellet har därför försetts med jordvärme och ett eget biologiskt system för avloppsvatten. Snart ska en maskin som omvandlar matrester till jord på 24 timmar installeras och nästa år är planen att montera solpaneler som ska ge ett tillskott på 130000-140000 kilowattimmar.

– Vi vill lämna ett så litet avtryck som möjligt och det märks också i vår restaurang Vilt & Vegetariskt där vi enbart serverar just viltkött och vegetariskt. Vi har bestämt oss att vi inte vill bidra till industriell djuruppfödning och djurtransporter.

Ny hotellchef med nya koncept

Lasse och Ina har drivit hotellet sedan 2019. Det började med helrenovering och några tuffa pandemiår, men nu är det dags för ett nytt steg i utvecklingen. Nyligen rekryterades Anna Bertram som hotellchef, med siktet inställt på att hitta nya koncept och locka fler gäster.

– Det här är en framtidsinvestering. Anna kommer från jobbet som tillväxtstrateg i Östra Göinge kommun. Vi har rekryterat henne dels för att utveckla själva hotellet, men även hela besöksupplevelsen för att attrahera nya gäster. Hon har den rätta kompetensen och nätverket för att lyckas.

Lasse Pedersen ser ljust på framtiden för Breanäs Hotell. Även om bokningsläget kanske kunde se bättre ut inför hösten finns det stora drömmar om utvecklingen framåt.

– En framtidsdröm är att bygga en spaanläggning här. Det ligger många år in i framtiden, men det vore ett roligt och naturligt nästa steg som hade lyft hela området här runt Breanäs. Vi får se, man måste få ha drömmar, säger han.