Annons

Camp Ripan har en vinnande modell

zoom Frida Lind- Oja och Dennis Lind, ägare av Camp Ripan i Kiruna.
Frida Lind- Oja och Dennis Lind, ägare av Camp Ripan i Kiruna.
NYHETER: Hotellet Camp Ripan i Kiruna är nominerade till Stora Turismpriset. Så har hållbarhetsarbetet enligt Camp Ripan-modellen bidragit till framgångarna.
Annons

På grund av sina innovativa hållbarhetslösningar liksom engagemang i lokalsamhället och naturen så är ägarna Frida Lind- Oja och Dennis Lind också eftertraktade föreläsare i hur de tagit fram och använder sin strategi Camp Ripan-modellen. Besöksliv fick ett snack med Frida Lind-Oja om nomineringen och hur hållbarhetstänket även lett till ekonomiska framgångar.

Stort grattis till nomineringen!

– Tack det känns såklart jätteroligt! För oss personligen är det ett kvitto på att det vi gör betyder något. Vi stävar ju efter att skapa genuina men också hållbara upplevelser och vill ge våra gäster en del av Kiruna. Och eftersom vi älskar naturen måste vi också ta hand om den.

Hur påverkar en sådan här nominering företaget i stort?

– Efter att vi vann Grand Travel Awards Ekoturismpris för ett par år sedan har vi märkt att fler fått upp ögonen för oss. Vi får många förfrågningar från branschen om att komma och berätta hur vi jobbar med hållbarhet och att lära andra om hur vi gör. Det känns väldigt bra att få med oss andra inom näringen, inte bara här på orten utan även på andra ställen. Att vi får frågan visar hur viktigt detta är.

Att jobba hållbart och värna om naturen i så stor utsträckning som möjligt har Camp Ripan gjort ända sedan starten 2002 och Camp Ripan-modellen är en omfattande strategi som baseras på tre pelare: socialt ansvar, lokalt engagemang och klimatmedvetenhet. Frida Lind- Oja förklarar.

– Vi har arbetat efter vår modell länge och nu kan även andra ta del av den. Camp Ripan-modellen ligger i linje med FN:s globala mål och vi visar att det inte är svårt att förhålla sig till dem. När vi är ute och besöker andra företag är det bra att visa upp konkreta resultat som går att mäta, säger hon och förklarar:

– Exempelvis så väger vi allt vårt matavfall och svinnet tar vår moderna komposteringsmaskin hand om.  Allt organiskt matavfall komposteras och kan sedan användas som gödsel som hämtas upp av ett företag i Kiruna som gör matjord som sedan sprids ut runt om i Kiruna kommun. Vårt mål är att bygga ett eget växthus där vi kan odla nya råvaror med gödseln från vår kompost. 

Camp Ripan sätter också stort värde vid social hållbarhet och utbildar sin personal inom hållbarhet och sociala frågor. De samarbetar även tätt med lokala leverantörer och är en Svanenmärkt destination.

– När vi startade verksamheten användes inte ordet hållbarhet som nu, men vi bestämde oss för att gräva där vi står. Vårt löfte är som sagt att ge våra gäster Kiruna och då är det viktigt att dela med sig och ge av sig själv i mötet med gästen. Ett gott värdskap kräver personal som mår bra och trivs på sitt jobb. Vi älskar den här platsen så för oss är det självklart att ta hand om den, säger Frida Lind- Oja.

Och har det också varit ekonomiskt hållbart att jobba efter Camp Ripan-modellen?

– Ja det har det varit, det finns inga tvivel om det. 2002 hade vi sju årsarbetstider och omsatte sju miljoner. I dag har vi 70 årsarbetstider och vi omsätter 90 miljoner. Camp Ripan-modellen tydliggör det arbete vi bedrivit under många år och som vi ständigt utvecklar.