Annons

Cliff Barnes lanserar egen gin

zoom Alex von Reschreiter
Alex von Reschreiter
NYHETER. Cliff Barnes har varit trotjänare i Stockholms krogvärld sedan 1995. Nu lanserar den populära restaurangen sin egen London dry gin från bränneriet under systerrestaurangen Sue Ellen.
Annons

I en 200-liters kopparpanna under restaurang Sue Ellen i Vasastan har Bränneri Cliff Barnes London Dry Gin tillverkats och sålts på Systembolaget sedan i september. Restaurang Cliff Barnes, som snart firar 30 år, är en välbesökt och livlig Stockholmsinstitution och upphovsmakarna hoppas att deras gin ska bli lika omtyckt som de två krogarna, uppkallade efter två ikoniska karaktärer i 1980-tals serien ”Dallas”.

Alex von Reschreiter är en av grundarna av Cliff Barnes Bränneri och har arbetat på Cliff Barnes sedan 2009.

– Cliff Barnes har funnits så länge utan att ändra skepnad, vi har bara haft tre restaurangchefer sedan vi öppnade, vilket är ett bevis på att man gärna stannar kvar här, säger han.

Vad gör restaurang Cliff Barnes unik? Och vet dagens unga gäster vem Cliff Barnes var?

– Jag vet inte vad som gör Cliffan unikt. Det enda jag vet är att vi har haft kö utanför i snart 30 år. Dagens unga tror nog att Cliff Barnes är ett ställe på någon bakgata vid Odenplan, de vet inte vart det ligger med de hittar ändå hit och har nog ingen aning om att Cliff Barnes egentligen är en ärke-loser från en 80-tals såpa.

Berätta om varför ni ville öppna bränneri och börja tillverka er egen gin?

–  En av anledningarna till att vi börjat tillverka sprit är för att våra gäster ska kunna ta med en del av Cliffan hem. Att skapa egna hiskeliga helgfester och dansa på sina egna bord.

– Det har varit väldigt många myndigheter som ska komma och titta, granska och säga nej. Det var helt klart den svåraste biten och det som tog längst tid.

Men det gick till slut?

– Ja, till slut gick allt igenom och vi fick vår 200-liters kopparpanna från Spirit of Hven. Den är skräddarsydd för att kunna transporteras genom korridorerna. Vi gjorde fem testsatser innan vi blev riktigt nöjda. Cliff Barnes Gin har en kryddig smak med inslag av enbär, angelikarot, citrusskal, kryddpeppar och korianderfrön.

Var det självklart att ni skulle göra en gin?

– Det är lättast med gin men det är inte lätt att göra en London dry gin så det gäller att det blir rätt från början. Vi kunde använda gästerna till att provsmaka och lyssna på deras feedback. Det är en av fördelarna med att ha både destilleri och egna restauranger.

Hur har det gått sedan lanseringen?

– Vi hade rätt mycket hybris och Systembolaget delar ju upp sortimentet enligt vissa regler, vi ingår i det småskalig och lokala. Men, vi är inte oroliga. Vi jobbar långsamt men vi gör mycket och har roligt på vägen. Själva produkten blev över förväntan. Vår master distiller, Alan Strandberg gjorde ett dunderjobb. Cliff Barnes London Dry gin är anpassad för att kunna användas i alla våra drinkar i våra barer.