Besöksnäringen i Dalarna är en av regionens viktigaste näringar, med 6 500 heltidsanställda. Vilken näring är större i Dalarna?
– Jag kan inte säga att vi har en större näring räknat i antal företag. Det är klart att vår tunga industri är viktig, men de företagen är så få. De här är så många små företag. Effekten slår så hårt. Många av de heltidsanställda är varslade och riskerar att sägas upp inom kort. Läget är jättetufft och akut.
Vilken typ av stöd är det du vill se?
– Först vill jag säga att vi välkomnar det stöd som kommit. Det är bra med möjligheten till korttidspermitteringar och idag onsdag fm ska vi få information om stöd från region Dalarna. Men ska vi ha en besöksnäring kvar behöver företagen få någon form av likvida medel.
Stora delar av samhället är ansträngt. Hur stor chans tror du det är att just besöksnäringen får mer stöd?
– Det är svårt att säga, men det räcker helt enkelt inte med det som gått ut nu – om vi ska ha företagen kvar.
De flesta företagen har få anställda. Kan de inte hanka sig fram på något sätt?
– Åtgärderna hjälper till viss del, men om man har slut på pengar i sitt företag och har räkningar som ska betalas så står man i en situation som ofta leder till en konkurs. Man har redan tagit det sparkapital man hade – och när hyresavin kommer har man inga pengar kvar. Det kan säkert gå att hitta kreativa lösningar av olika slag men vi riskerar också att se nedlagda verksamheter. Och då blir det ett hot mot försöken att bygga ett Dalarna efter corona.
Bortsett från de personliga tragedierna: Hur riskerar konkurser i besöksnäringen att påverka regionen framåt?
– Det skulle få större påverkan än vad vi ser, med omkring-effekter som att restauranger och butiker skulle upphöra. Små och stora evenemang kan genomföras med hjälp av besöksnäringen. Försvinner utbudet så skulle det i sin tur innebära att attraktionsvärdet i att leva och verka i mindre orter skulle minska. Det måste vi förhindra här och nu, istället för att om ett halvår försöka blåsa liv i det hjärta som stannat.
Vilka fler företag påverkas när besöksnäringen har kris?
– Jag tänker främst på vår handel, där oerhört många butiker i regionen lever på och kan hålla god service även till lokala ortsbor tack vare en blomstrande besöksnäring. Men en sommar med inställda evenemang – som Vansbrosimmet, Vasaloppet, Dansbandsveckan – skulle skada även andra. Många har sin sysselsättning tack vare att vi har många besökare.
Hur mycket kan den lokala turismen kompensera för uteblivna tillresta turister?
– Vi har ju också i princip res-stopp även inom regionen. Väldigt få söker sig till sina stugor i påsk. I de stora destinationerna, som Sälen och Idre, kommer det vara stängt. Spåren slutar spåras. Butikerna stänger. Läget har mindre effekt i samhällen som Borlänge. Där har vandringsleder kö av besökare – men det ger inte så mycket inkomster. Det vi har sett är en uppgång inom hämtmat från restauranger, annars är det glest mellan positiva signaler.
Ser du några ljuspunkter?
– Ja, jag ser ett liv efter corona. Det är också viktigt att vi målar den bilden och har den att se fram emot. Att det kommer en sommar – även om den kanske blir väldigt sen. Jag tror att det finns ett uppdämt behov av aktiviteter. Att svenskarna vill stanna på en inhemsk marknad och vill ut i naturen. Vi märker redan nu en ökad efterfrågan på information om smultronställen, framför allt utomhus. Och Dalarna ligger bra till geografiskt, på bekvämt bilavstånd då flygen är i princip inställda.