Annons

Dåtid och framtid förenas när nya Gröna Lund tar form

zoom
"Vi ska skapa ett magiskt tivoliområde", säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts. Foto: Bingo Rimér
NYHETER. Nu är Gröna Lund äntligen i startgroparna för den efterlängtade utbyggnaden som ska göra nöjesparken 8 000 kvadratmeter större. Det nya tivoliområdet – tydligt inspirerat av historien – väntas stå klart 2028.
Annons

Det som i dag är en parkeringsplats utanför Gröna Lund på Djurgården i Stockholm kommer snart att göras om till ett nytt tivoliområde. De första bygglovsansökningarna är inskickade och helt nya visionsbilder har presenterats. Planen är att börja bygga kring årsskiftet 2024/2025 – för att tre år senare ta emot de första besökarna.

– Det nya området kommer att genomsyras av en lekfullhet med det historiska. Besökarna ska omslutas av en värme som gör att de glömmer världen utanför. Därinne är det något annat, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

Ny berg- och dalbana

Mark- och miljööverdomstolen meddelade 2022, efter sex års utredning, att Gröna Lund får bygga ut enligt den önskade detaljplanen. Det nya området, som kommer utgöra en fjärdedel av hela Gröna Lund, kommer att ramas in av en randbebyggelse med byggnader som lånar arkitekturinslag från historisk bebyggelse i närområdet och karaktäriseras av småskalig arkitektur likt Djurgårdsstaden och närliggande Wasahamnen.

– Innanför ska vi skapa ett magiskt tivoliområde med allt från världsunika åkattraktioner och femkampsspel till restauranger och gröna miljöer. Den största åkattraktionen på det nya området är en berg- och dalbana där vi haft samtal med de bästa leverantörerna sedan en lång tid tillbaka. Det här kommer kännas ”wow!”, säger Christer Fogelmarck.

Inspiration från 1800-talet

På platsen för det nya området har det inte alltid varit en parkeringsplats. Där låg till exempel tivolit Nöjesfältet 1923–1957 och tidigare än så, 1897, var det platsen för Stockholmsutställningen som besöktes av drygt 1,5 miljoner människor.

De skandinaviska länderna var värdar för utställningen där man kunde ta del av tekniska nyheter som automobilen, mjölkseparatorn, elektrisk belysning och rörliga bilder liksom industriproducerade livsmedel som varmkorv och glass.

– Vi har genom åren inspirerats av den här tidsepoken, vid 1800-talets slut, som andas positivitet och uppfinningsrikedom. Stockholmsutställningen kommer att prägla arkitektur och tematisering av området, säger Christer Fogelmarck och fortsätter:

– Visionen är att förena dåtid med framtid. Vi har hittat gamla ritningar och lånar väldigt konkreta saker från utställningen. Den historiska kopplingen gör att det vi gör nu får en mening på ett annat sätt, det finns en själ i det vi gör.

”Vi har ibland fått stänga”

Antalet besökare har ökat i rask takt för Gröna Lund. De tre sista åren före pandemin hade nöjesparken nått drygt 1,5 miljoner besökare per år jämfört med runt en miljon besökare per år i början av 2000-talet.

– Vi har gjort saker som har ökat efterfrågan, som att restaurera och satsa på ett bra konsertprogram. Dessutom har antalet invånare växt. Det är fler barnfamiljer i Stockholm som besöker oss nu, till exempel. Vi har på senare år ibland fått stänga för att det är fullt. Det gör förstås att vi vill expandera, säger Christer Fogelmarck.

Hur har arbetet kring utbyggnaden gått så här långt?

– Vi har hållit på med det här i drygt tio år. Först handlade det om en stor politisk process kring vad staden vill och vad vi får göra. Men nu står alla stjärnor rätt. Vi har de nödvändiga tillstånden och finansieringen. Nu är vi inne i den kreativa fasen innan bygget påbörjas. Man ska inte underskatta byggprocessen, men nu finns det inget formellt som ska hindra oss, säger Christer Fogelmarck.