Galan som följer prisutdelningen är som att kliva rakt in alla avsnitt samtidigt av Netflix-dokun Chef’s Table.
Elena Arzak pratar intresserat med alla som ville ta en selfie med henne.
Albert Adría vill bomma en cigarett.
Massimo Bottura, hjärnan bakom vinnaren Osteria Fransescana, kastar sig in i en spontan fotbollsmatch.
Ana Ros dansar så intensivt att hon sliter av skorna efter en stund.
”Kockar kan förändra världen”
Även kockar på elitnivå bjuder upp när det vankas global branschfest. Åtminstone 49 team från 50 av de restauranger som placerat på listan World’s 50 Best Restaurants var på plats.
– Jag ska göra det bästa av min tid i rampljuset. Jag lovar er. Vi har gjort det här tillsammans. Vi kockar är så mycket mer än bara vår recept om vi håller ihop. Om vi fortsätter arbeta tillsammans kan vi förändra världen, säger Massimo Bottura efter att ha mottagit sina prispokaler.
Sverige först på plats 65
Men redan förra veckan släpptes bakvagnen av listan, nummer 50 till 100. Och det var där som de bästa svenska placeringarna återfanns, med Fäviken på plats 67 och Frantzén på 65. Därför var inga svenska toppkockar på plats i Bilbao. Matjournalisten Mattias Kroon ser hur en svensk närvaro skulle kunna bli större på listan.
Är det bra eller dåligt med plats 65 och 67?
– Det är inte så många placeringar som skiljer 65 från 45. Och 45 till 25 för den delen. Det krävs egentligen bara att man får lite mer uppmärksamhet internationellt för att de ska byta plats. Det är inte förrän plats ett till femton som placeringarna har väldigt många röster, säger Mattias Kroon.
Vad kan svenska restauranger, och Sverige som gastronomiskt land, göra för att placera sig högre upp?
– Inte bara för att hamna högt på listan utan för att bli känt som ett gastronomiskt land så måste restauranger gå ihop och börja prata med varann och göra saker tillsammans, både i Sverige och utomlands. Tittar du på Italien, på Spanien, till och med Frankrike och USA så är alla kockar kompisar och har projekt ihop. De reser ihop och gör saker för att sprida ryktet om dem internationellt. Det handlar om att skapa ett ”community” och visa upp Sverige utomlands.
Hur viktig är rankingen 50 Best?
– Väldigt. Inte av prestige utan med tanke på bokningarna på de restauranger som hamnar på plats nittio till hundra. De sticker iväg med flera tusen procent så fort de dyker upp på listan. Då kan man bara föreställa sig hur det går för de på topp tio. Affärsmässigt så betyder det otroligt mycket för restaurangen, men även för en region, ett land och en stil av matlagning.
De bäst placerade nordiska restaurangerna var Geranium i Köpenhamn på plats 19 och Maemo i Oslo, 35.
HELA LISTAN:
- Osteria Francescana, Modena, Italien
- El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
- Mirazur, Menton, Frankrike
- Eleven Madison Park, New York, USA
- Gaggan, Bangkok, Thailand
- Central, Lima, Peru
- Maido, Lima, Peru
- Arpège, Paris, Frankrike
- Mugaritz, San Sebastian, Spanien
- Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien
- Quintonil, Mexico City, Mexiko
- Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown, USA
- Pujol, Mexico, City, Mexiko
- Steirereck, Vienna, Österrike
- White Rabbit, Moskva, Ryssland
- Piazza Duomo, Alba, Italien
- Den, Tokyo, Japan
- Disfrutar, Barcelona, Spanien
- Geranium, Copenhagen, Danmark
- Attica, Melbourne, Australien
- Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris Frankrike
- Narisawa, Tokyo, Japan
- Le Calandre, Rubano, Italien
- Ultraviolet, Shanghai, Kina
- Cosme, New York, USA
- Le Bernardin, New York, USA
- Boragò, Santiago, Chile
- Odette, Singapore
- Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Paris, Frankrike
- D.O.M. , Sao Paulo, Brasilien
- Arzak, San Sebastian, Spanien
- Tickets, Barcelona, Spanien
- The Clove Club, London, Storbritannien
- Alinea, Chicago, USA
- Maaemo, Oslo, Norge
- Reale, Castel di Sangro, Italien
- Restaurant Tim Raue, Berlin, Tyskland
- Lyle’s, London, Storbritannien
- Astrid Y Gastón, Lima, Peru
- Septime, Paris, Frankrike
- Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan
- The Ledbury, London, Storbritannien
- Azurmendi, Larrabetzu, Spanien
- Mikla, Instanbul, Turkiet
- Dinner by Heston Blumenthal, London, Storbritannien
- Saison, San Francisco, USA
- Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz
- Hiša Franko, Kobarid, Slovenien
- Nahm, Bangkok, Thailand
- The Test Kitchen, Kapstaden, Sydafrika
FLER PRISER: Clare Smyth blev Female Chef of the Year, Chef’s Choice Award gick till Dan Barber, Hospitality Award till Rasmus Kofoed på danska Geranium och Azurmendi knep Sustainability Award. Lifetime Achievement Award landade hos Gaston Acurio, Peru.