Gastronomi, inspiration, Norrköping. Där har ni ledorden bakom konceptet till Gin Restaurang, Östgöta Köks höstsatsning vars mål är att placera den östgötska staden på gastronomikartan. Med sig på satsningen återfinns restaurangchefen Oliver Kördel, med förflutet på fine dining-restaurangen Vollmer som fick en Guide Michelinstjärna under tiden han jobbade där.
– Vi vill laga god och härlig mat med ett jordnära och hållbart tänk. Restaurangen ska kännas folklig och alla ska känna sig bekväma att komma dit, säger Östgöta Köks vd Thomas Hallgren.
Tillsammans blir vi en stor aktör
När han tillsammans med Karin Elebring grundade Östgöta Kök var det ett tvåmannaföretag i skymundan. Tolv år senare har krögarduon byggt upp en mindre koncern som satsar på allt från fine dining, delikatessdiskar, skärgårdsrestauranger och hemlagad pasta till catering, hamburgerhak och färdigrätter att ta med.
– Vi driver våra restauranger som separata bolag men tillsammans blir vi en stor aktör där vi förhandlar avtal centralt. Vi jobbar mycket med helhetslösningar mot företag. Vår strategi har varit att vi vill vara breda i vad vi kan erbjuda, och att vi kan sälja in olika lösningar och koncept beroende på tillfälle, säger Thomas Hallgren.
Många som brinner för mat och dryck i Norrköping
Han konstaterar att det bubblar på Norrköpings restaurangscen just nu.
– De som öppnar håller generellt hög standard. Variationen både prismässigt och konceptmässigt är stor, vilket bidrar till fler besök. Vi är många som brinner för mat och dryck i stan, och jag tror att vi tillsammans höjer nivån och det i sin tur ökar intresset för att gå ut och äta.
Tidigare i år tog ni över restaurangen på anrika Arkösunds Hotell. Nu satsar ni på Gin. Är ni mätta och belåtna nu – eller kan vi räkna med fler nyetableringar?
– Vi öppnar en ”bakficka” till GIN (Pig&Hen) i början av 2017. Vi är alltid sugna på nya utmaningar – men det är mycket som ska stämma innan man tar steget, säger Thomas Hallgren.
Hans förhoppning är att ”det ska finnas ett intresse för duktiga kockar och matsalsmänniskor att stanna kvar i Norrköping”.
– Vi har en stor brist på utbildade kockar och servitörer och de med ambition beger sig till större städer där det finns ett annat utbud. Men det vill vi ändra på.