Klockan 17:17, Annexet, Stockholm. En hel restaurangbransch håller andan. Och så börjar namnen läsas upp: Ola Wallin, Alexander Sjögren, Daniel Müllern och Martin Moses. De har fått flest poäng och går vidare till fredagens final.
Men vi vrider klockan tillbaka ett halvt varv. Det är torsdag morgon på tävlingens andra dag och ett vrål stiger ur en gul klick klädesplagg framför tävlingsköken. Det är Louise Johanssons hejarklack som låter allra högst – hela dagen. Veteranen Daniel Müllerns team har valt färgen orange när kocken nu tävlar för nionde gången. Men mest stjärnglans sprider jurymedlemmen Elena Arzak från San Sebastian med tre stjärnor i Guide Michelin.
– Jag är så glad att vara tillbaka i Stockholm och ser fram emot de här dagarna i juryn, säger den spanska superkocken.
Stora delar av Sveriges restaurangbransch var samlad när Årets Kock drog igång inuti Annexet, Stockholm. Numer ligger tävlingen i september, något som rimmar mer med en råvarurik säsong. Men redan under onsdagen tjuvstartade man med tävlingsmomenten sensorik och råvarukännedom.
– Det är första gången vi har med momentet sensorik, säger tävlingsledare Tom Sjöstedt, som själv vann Årets Kock 2008.
Han berättar att alla råvaror i teoridelen varit svenska, allt från baljväxter till svampar och ätbart från havet. Dessutom fick de åtta tävlande in tio kycklingbuljonger med olika smak där man skulle pricka in rätt krydda.
– De tyckte att det var roligt. Men det är svårt, riktigt svårt, den här tävlingen är ingen dans på rosor. Sedan hade vi ju inte heller kunnat ge dem en rotselleri eller en kantarell, då hade ju alla haft alla rätt. Men så är det, nivån höjs för varje år, säger Tom Sjöstedt.
Just det här momentet blev en fullträff för Martin Moses, från SK Mat & Människor, som knep 40 maxpoäng.
Det var först när tävlingen inleddes under torsdag morgon som innehållet i råvarukorgen släpptes: Havskräfta och karljohansvamp. De ingredienserna skulle båda ingå i två rätter tillsammans med en buljong. I juryn återfanns bland andra Visitas vd Jonas Siljhammar. Jämte honom, den erfarne jurymedlemmen Ulrika Brydling.
– Det är en tuff uppgift det här att hitta båda smakerna i två olika rätter. Kommer man igenom det här då är man en Årets Kock, helt klart. Jag skulle säga att alla fyra som går vidare till imorgon är värdiga vinnare, säger hon.
Tävlingen har tidigare år fått utstå mycket kritik för att man återkommande misslyckas att attrahera kvinnliga matlagre att söka. Dessutom har juryn varit starkt mansdominerad. I år kan man konstatera att fem av tolv jurymedlemmar under den första tävlingsdagen är kvinnor.
Torsdagens sista matlagningsmoment är korv. Jonas Lagerström berättar att han tränat på sin variant i tre månader. Men den korv som står ut mest i mängden är Louise Johanssons som var fylld med pilgrimsmussla och havskräfta. Det var nämligen den enda som inte var köttbaserad vilket gjorde att expertkommentatorn Thomas Sjögren dubbade den som ”mest intressant av dem alla”.
Torsdagens tävling är öronmärkt för branschen. Under fredagens final är allmänheten välkommen och totalt räknar man med över 3000 besökare. Potatis är den råvara som kommer att vara i huvudfokus.
– Potatis är en underbar och viktig råvara i den svenska mathistorien som verkligen förtjänar att hyllas. I den tränade rätten dag två är därför potatis huvudråvara och vi har valt vaktel som tillbehör, men vakteln serveras à part för att inte ta fokus från potatisen. Det ska bli väldigt spännande att se hur kockarna tar sig an uppgiften, säger Tom Sjöstedt.