Restauranglabbets matlådor görs av råvaror som annars skulle blivit matspill, eftersom allt färre väljer att besöka Stockholms restauranger. Initiativet slog igenom över en natt och intresset för att hjälpa till är stort.
– Privatpersoner vill hjälpa, men vet inte hur. Vi har nu gett dem en kanal att känna att de kan bidra och 800 matlådor uppnåddes redan efter en vecka. Vi är otroligt tacksamma för detta stöd från alla privatpersoner, säger Elin Abbevik, en av delägarna till Restauranglabbet, som även levererar matlådor till personer i karantän på grund av pandemin.
Elin Abbevik berättar att hon och resten av ägargruppen kom fram till idén dels genom viljan att rädda de stora mängder matsvinn som uppstått, dels för att skapa arbete i den hårt pressade restaurangbranschen. Och reaktionerna från kunder och sjukvårdspersonal har varit mycket positiva.
– Vi har fått otrolig respons, både från privatpersoner och sjukvårdspersonal som tacksamt tagit emot vår mat. Det känns otroligt bra att kunna bidra, om än i det lilla utifrån den kompetens vi besitter.
Adam Dahlberg, en av ägarna till restauranggruppen Adam/Albin, delar samma bild.
– Kunderna tycker uppenbarligen att detta är fint, för mycket pengar har redan donerats och jag känner mig rörd över människors välvilja. Men jag hoppas på ännu mer så vi kan fortsätta i flera veckor med detta.
Adam/Albin har rustat om restaurangen Tvätteriet till produktionskök, med målet att servera minst 500 portioner om dagen till hungriga läkare, sjuksköterskor och andra som jobbar inom sjukvården under de närmaste veckorna.
– Vi har levererat till Södersjukhuset och Sankt Görans sjukhus och de är väldigt positiva till det här. Jag har fått höra att vissa sjukhus har stora problem med att förse sjukhuspersonalen med mat, både på grund av stängda personalmatsavdelningar och mat som inte räcker till. Tiden att hinna gå och jaga en måltid finns inte heller, säger Adam Dahlberg.
Varje donerad 100-lapp blir en gratis måltid och Restauranglabbet, som idag kör ut ca 100 matlådor per dag, vill nu skala upp initiativet och för dialog med flera företag som anmält intresse att hjälpa till.
– Behovet är jättestort och när vi pratat med kollegor i Italien, Frankrike och Spanien så ser vi att denna typ av system kan avlasta. Vi har en kapacitet hos oss på 300 måltider. Så fort vi överstiger samverkar vi med andra restauranger, säger Elin Abbevik.
Nu när ni vill skala upp, vilka samarbetspartners är det ni behöver?
– Logistiken finns det en rad lösningar på, det är det finansiella som är utmaningen. Privatpersonerna har varit fantastiska men vi tror att företag, organisationer och statliga aktörer kan göra enorm skillnad. Då kan initiativet hjälpa många, rädda spill och skapa jobb inom restaurangbranschen tills detta är över.
Kommer någon del av privatpersonernas skänkta pengar själva restaurangen till godo?
– Alla bidrag som kommer in till detta projekt går oavkortat till att stötta sjukvårdspersonal, riskgrupper och att ge vår personal lön. Vi som delägare av Restauranglabbet jobbar utan lön, den del som kommer restaurangen till godo är att vi kan hjälpa våra anställa att bibehålla en inkomst i denna ovanliga situation.
Hos Adam/Albin blir 50 donerade kronor till en gratis måltid och restaurangen jobbar helt pro bono med projektet.
– Det finns inte något vinstintresse för oss i detta. Varenda krona ska gå till råvaror och räcker pengarna till fler portioner blir det också mer mat till sjukvården. Om det av någon anledning skulle bli stopp i produktionen, ser vi till att pengarna kommer till nytta på annat sätt, säger Adam Dahlberg.