Annons

De hoppas protesterna ska ge effekt

zoom
NYHETER. Restaurangbranschen kan inte vänta längre. Stöd behövs omgående. Det var budskapet i protesterna som startades igår mot regeringens förlängda alkoholförbud. ”Uppropet sätter ord på vad vi alla i branschen känner, frustration”, säger Linda Eriksson, kommersiell chef O’Learys.
Annons

Det var efter beskedet igår om att alkoholförbudet förlängs med minst tio dagar som krogprofilen PG Nilsson initierade en protestaktion klockan 15.00 utanför en av sina restauranger Sturehof i Stockholm.

Branschen med arbetsgivarorganisationen Visita ställer sig bakom protesterna och hoppas att de ska få politikerna att agera.

– Uppropet sätter ord på vad vi alla i branschen känner – frustration. Vi blev glada att PG Nilsson tog detta initiativ och förstod snabbt att det skulle få stor spridning, vi backar det givetvis, säger Linda Eriksson, kommersiell chef för sportbarkedjan O’Learys.

O’Learys skrev tillsammans med Svenska Brasserier, Harrys, Pinchos, Vapiano och Pieplows Restauranger ett brev till Magdalena Andersson i mellandagarna med samma budskap och med en förhoppning att få till ett möte.

– Vår bransch kan inte vänta utan starka, omfattande stöd behöver omedelbart sättas in för att inte restaurangbranschen ska kollapsa, säger Linda Eriksson.

Frustration, besvikelse, ilska och sorg är alla uttryck för hur företagen i besöksnäringen känner sig behandlade, av politiker som utan dialog med branschen inför påbud, som många uppfattar som ”symbolpolitik”, snarare än logiska restriktioner för att minska smittspridning.

”Trots att restauranger och andra serveringsställen inte är någon stor källa till smittspridning beslutade regeringen att förlänga förbudet mot alkoholservering”, skrev Visita i ett pressutlåtande på torsdagen.

Visitas vd Jonas Siljhammar har kallat alkoholförbudet för ”enorma inskränkningar av våra möjligheter att bedriva verksamhet”. Restaurangägare som Besöksliv har pratat med uppfattar att politiker och myndigheter inte tar situationen på allvar, och att även om stödåtgärder erbjuds så är det stora problemet att pengarna inte betalas ut.

Tror du att uppropet kommer att ha någon effekt?

– Vi hoppas och tror att protesterna, tillsammans med alla andra initiativ, gör att regeringen inte kan fortsätta att strunta i vår bransch, säger Linda Eriksson.

Jeanette Bohman som driver Skivarps Gästgivargård och Swedish wine center i Malmö kunde inte vara med på torsdagen, men ska delta i dagens protester klockan 15.00 på Anna Linds Torg i Malmö.

– Man måste göra något för att skapa uppmärksamhet, det räcker inte att vi skriver i grupper på Facebook eller debattartiklar i lokaltidningarna, det måste till någonting för att visa vilken kris detta är för oss, att vi går på knäna och att vi inte kan leva på luft, säger Jeanette Bohman.

– Det visar ju också att det inte bara är vi som krögare som drabbas, det är ju även personalen. Beskedet som kom igår var ju en enorm besvikelse för alla de som hade trott att de skulle få jobba lite mer.

Tror du att uppropet kommer att ha någon effekt?

– Det beror på hur uthållig man är med en sådan här aktion, orkar vi och att fler och fler hänger på så kan politikerna inte ignorera det. De lovade stöden måste komma nu, det är stora tragedier som utspelar sig både bland företag och personal.

Visita har länge varnat för att tusentals företag riskerar att gå i konkurs följt av massarbetslöshet under årets första månader om stöden inte betalas ut. Sedan det första alkoholstoppet infördes den 20 november har restaurangernas försäljning minskat med 73 procent jämfört med samma period året innan, enligt siffror från Caspeco.

Mymlan Isenborg som driver restaurang Surfers i Stockholm och i Visby hade schemalagt för personal att jobba fram till klockan 22.00 från och med lördag, men är samtidigt inte förvånad över torsdagens besked.

– Det är på det här sättet som icke-dialogen med branschen har förts hela tiden, att  välja att prata via presskonferenser och media. Många med mig har desperat sökt information efter jul för att kunna planera och schemalägga och för att kunna fatta beslut om huruvida det är värt att öppna eller inte. För de allra flesta är det en minusaffär att ha öppet nu.

Hur kände du när du hörde om kastrulluppropet?

– Jag tyckte att det kändes fint och jag tror att många känner ett behov av att göra sig hörda. Många känner att man har talat för döva öron, så rent symboliskt är det fint att kastrullprotesterna är något som låter mycket. Jag vet att upproret har fått stort gehör på Gotland.

Tror du att protesterna kommer att ha någon effekt?

 – Jag tror att de redan har gett effekt, det blev ju ett stort medialt intresse och det har öppnat för en dialog där vi fick lite utrymme att berätta om hur situationen ser ut. Vi vill ju inte att alla ska rusa ut på krogen, men vi vill kunna planera vårt arbete framåt.

Initiativtagare till protestaktionen PG Nilssons mål med manifestationerna är att de utlovade stöden betalas ut omgående, säger han till Dagens Industri:

– Först då kommer vi att få se någon form av normalisering, säger han.