– Branschen lever av och med naturen, det är självklart för oss att ta ansvar. Med rapporten kan vi följa branschens förbrukning och åt vilket håll det går. Mätning och rapportering av nyckeltal är ett av målen i färdplanen mot en fossilfri drift av skidanläggningar, säger Magnus Noppa, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO, om initiativet till rapporten.
Vilka är de viktigaste slutsatserna i rapporten?
– Vi kan bekräfta det vi redan vet, att det är bränslet till arbetsmaskiner som pistmaskiner och skotrar som ger de största utsläppen hos våra medlemmar. Inte tillverkning av snö eller elförbrukningen, vilket kanske många tror.
Magnus Noppa konstaterar att dagens pistmaskiner kan köras på biobränsle och att många anläggningar redan har valt att byta till den typen av drivmedel, trots stora prisskillnader.
– Det skiftet har stor betydelse för utsläppen. Samtidigt ser vi att de första el-pistmaskinerna och elskotrarna nu provas på svenska skidanläggningar, det är spännande att se den utvecklingen.
Skidåkningens miljöpåverkan minskar
Han ser hur detta sammantaget leder till att miljöpåverkan för aktiviteten skidåkning och snowboardåkning blir allt lägre. Tack vare den stora andelen förnybar el som finns i Sverige har skidanläggningarna miljömässigt bättre förutsättningar än många andra länder.
– De stora anläggningarna behöver visa vägen och det gör de. Det ger effekt. Sen ser vi också att elanvändningen mellan 2021 och 2022 är relativt lika, det blir intressant att se hur 2023 ter sig givet den el-situation som vi har haft den senaste säsongen och de insatser som gjorts för att minska användningen.
Hur är rapporten tänkt att användas?
– Rapporten är ett internt verktyg för branschen, för att kunna mäta och följa upp vår förbrukning samt för att kunna göra rätt insatser för att minska påverkan i linje med färdplanen. Vi är ödmjuka för att det är första gången vi gör denna sammanställning och vi lär oss kontinuerligt, säger Magnus Noppa och fortsätter:
– Men rapporten och rapporteringen ska även ge möjlighet för medlemmarna att både följa sin egen förbrukning genom åren samt hur de ligger till i förhållande till branschen i stort. Det är internationellt inte så många som har denna typ av uppföljning, så förhoppningsvis kan SLAO inspirera fler att ta efter.