Annons

”Det är en stor förändring”

zoom Thomas Jakobsson är chefsekonom på Visita.
Thomas Jakobsson är chefsekonom på Visita.
NYHETER. Under årets första månader har den svenska kronan stärkts mot både dollarn och euron. Vad innebär det för besöksnäringen? Besöksliv ställde frågan till Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
Annons

– Att kronan på bara ett par veckor stärktes med tio procent mot dollarn är en stor förändring. Restauranger gynnas eftersom importerade varor blir billigare. För hotell kan det bli tuffare – risken är att färre utländska turister väljer Sverige när det blir dyrare och den inhemska efterfrågan har gått ner något. Fram till nu har detta delvis kompenserats av en ökning av turister från Danmark, Finland och Tyskland. Nu avtar den effekten, säger han.

Hur stor roll spelar valutakursen?
– Den påverkar definitivt, även om den inte är enda faktorn. Turism handlar också om utbud, kvalitet och upplevelser. Men i grunden gäller att när något blir billigare, blir det mer attraktivt att köpa – och tvärtom. Frågan är om det är en lång- eller kortsiktig effekt vi ser och det är det ingen som vet. Valutakurser är helt oförutsägbara, med många saker som påverkar.

Nyligen presenterade Tillväxtverket statistik om utländska besökare, vad säger den?
– Den visar att inhemsk turism omsatte 293 miljarder kronor 2023 och utländsk 126 miljarder, vilket ger en totalsumma på 419 miljarder. Nytt är att statistiken bygger på kortdata, som ger en mer detaljerad bild av konsumtionen ända ner på kommunal nivå. Det tydliggör verkligen turismens lokala betydelse för jobb och tillväxt.