I maj har Boulebar öppnat en ny anläggning. Denna gång i Hagaparken i Stockholm, i den tidigare flygbussterminalen. Förra året hade företaget, som startade 2000, vuxit till åtta anläggningar i två länder och 150 tillsvidareanställda.
Antalet anställda var nere på 40 när det var som värst under pandemin. Boulebar har tvingats stänga anläggningar och låna mångmiljonbelopp. Att de nu har muskler nog att öppna nytt är tack vare externa investerare.
–Vi ägare har minskat våra ägarandelar, 70 procent av våra anställda har blivit avskedade och bolaget har tagit upp stora lån, berättar Henrik Kruse som var en av de som startade Boulebar.
Har fått anstånd med skatten
Enligt planen skulle Boulebar ha haft 210 miljoner kronor i omsättning 2020. Intäkten blev hälften mot beräknat.
–Vi tar emot grupper av människor. Ofta är det företag som kommer. Den typen av konferenser har ju varit helt borta. Och så går statsministern ut och säger att man inte ska gå på restaurang. i princip ett näringsförbud. Då valde vi att stänga.
De får stöd men vet inte säkert hur mycket de kan räkna med. Under pandemin har de även fått anstånd med skatten.
– Gör inte staten någon sorts eftergift på de här anstånden så är det ett svek mot en hel bransch, en bransch som man i praktiken gett näringsförbud men inte ersätter. Det känns inte rättvist på något sätt.
Landar på ett enormt minusresultat
Henrik Kruse konstaterar att det utöver den beordrade tidiga stängningen (som förlängs från klockan 20 till klockan 22 med start den 1 juni) också handlar om avstånden som ska hållas i lokalen liksom att det får sitta max fyra personer vid borden.
–Det är helt nödvändigt för oss att låna för att överleva. Vi är en lågmarginalbransch. Under tiden pandemin har pågått har vi inte dragit in tillräckligt för att täcka våra kostnader – vi landar på ett enormt minusresultat för 2020.
Ska skatten ändå in menar Henrik Kruse att det vore rimligt att utgå från en modell där man tittar på intäktsbortfall och sätter en väldigt lång amorteringstid.
–Tyskland har gett 65 procent av intäktsbortfall i bidrag, medan vi här har kämpat som djur för att överleva. Det har kostat i både smärta och pengar. Så som det ser ut nu är samhällskontraktet brutet mellan oss entreprenörer och staten.