– Det finns en oro hos sprittillverkarna eftersom det har dragit ut enormt på tiden med det här förslaget. Från Visitas sida har vi jobbat med detta i 15 år och anser att det borde finnas ett förslag ett ta vidare till EU nu, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita och expert i den utredning som tagit fram förslaget till regler om gårdsförsäljning.
Han var en av de som deltog i en panel på Spritmuseum tidigare i vår, när Spritakademien bjöd in politiker, destillatörer och branschexperter till ett samtal om varför det tar så lång tid för regeringen att förbereda en proposition om gårdsförsäljning.
Ytterligare begränsningar
Under mötet framkom att Sveriges destillerier nu stålsätter sig inför att det ska komma olika typer av ytterligare begränsningar – eller att de i värsta fall kan komma att uteslutas helt i det lagförslag som socialdepartementet förväntas lämna till EU.
– Utredningens förstahandsförslag är helt förenligt med att bibehålla Systembolaget och vi på Visita anser att det vore ett misstag om man i det kommande lagförslaget utesluter svenska sprittillverkare, som dessutom uppmärksammas utomlands bland annat genom att vinna internationella priser, säger Stefan Lundin.
Visita anser att det inte ska införas ytterligare åtstramningar i förslaget, eftersom det redan är tydligt begränsat när det kommer till bland annat volymgränser, öppettider och tillsyn.
Svårsmält för besökare
– Jag kan inte se något rationellt skäl att utesluta sprittillverkarna och vi på Visita har svårt att se hur det skulle kunna motiveras. Det handlar ju dessutom oftast om dyra produkter, det här är inga ställen där ungdomar håller till eller där det av andra skäl finns anledning till oro för alkoholpolitiska problem.
Stefan Lundin tillägger att Sverige har ett gott gastronomiskt rykte utomlands, vilket även gäller drycker av olika slag. Ur besöksnäringssynpunkt är det därmed extra svårsmält att det idag saknas möjlighet att köpa med sig en flaska eller två vid besök på svenska destillerier, bryggerier och vingårdar.
– För dessa aktörer handlar det om att kunna bli ännu starkare som företag med hjälp av gårdsförsäljning och fler besökare till gårdarna skulle även gynna andra företag i omgivningen – exempelvis hotell, campingplatser och restauranger. Det är verkligen dags att komma framåt med ett förslag nu, säger Stefan Lundin.
Läs även om debatten under ett riksdagsseminarium om gårdsförsäljning i november