Det började med att de två vännerna Bettina Selsjö och Åsa Nilsson som 22-åringar öppnade ett vandrarhem i lokaler som skulle rivas – som ett kul sommarprojekt.
Det var då, våren 1993, som vännerna fick arrendera det som i dag är Annex Strandvillan, ett hotell och bed & breakfast. Numera ingår även Havshotellet, Husen vid havet och Gula villan i Strandflickornas verksamhet. Utöver hotellen har de konferenslokaler, spabad och restaurangen Fröken Fridhem.
Aldrig tvekat inför att fortsätta
Hotellen ligger i ett kvarter vid havet i sommarstaden Lysekil på Västkusten och där bor även Bettina och Åsa med sina familjer. En förutsättning för att det ska fungera är att de kan rycka in när det behövs, men i dag har de också 25 året runt-anställda och omkring 40 anställda under sommaren. En drastisk skillnad jämfört med första året de drev Strandvillan. Då pluggade Åsa sista året på civilekonomprogrammet i Lund och kom upp på helgerna för att avlasta Bettina som roddade allt själv under veckorna. Men trots utmaningar längs vägen har de aldrig tvekat om att fortsätta.
– Det har varit jättekul hela tiden! Det är klart att vi har varit trötta och haft tuffa perioder genom åren, som när vi hade småbarn och det var svårt att räcka till. Men vi har alltid hämtat oss och det har funnits en kraft i att vi är två, säger Bettina Selsjö.
Toppensnäckan 1 & 2
Som 22-åringar jobbade de två vännerna i receptionen på konferenshotellet Bohusgården i Uddevalla när Åsa inför semestern föreslog att de skulle öppna ett vandrarhem. Idén fick hon när hon några år tidigare jobbade på en turistbyrå i stan och noterade att det saknades ett vandrarhem att erbjuda sommarbesökare som efterfrågade ett enkelt boende.
Sagt och gjort.
Sommaren 1990 drev de sitt första vandrarhem ”Toppensnäckan” under några veckor. Det var en både slitsam och rolig sommar. Två år senare var det dags igen när de öppnade ”Toppensnäckan 2”.
– Det var stora lokaler och vi gjorde inget annat än att städa den sommaren. Efter det tänkte vi ”aldrig mer vandrarhem”, berättar Bettina.
Kommunens krav: Öppet året runt
Men under vintern fick de höra att det som då hette Strand vandrarhem & Kusthotell, ett sekelskifteshus vid havet, skulle renoveras och arrenderas ut.
– Det kunde vi inte motstå. Vi hade spanat på det där huset och drömt om att få driva något sådant en dag.
I maj 1993 öppnade de Strandvillan och drömmen gick i uppfyllelse. Kravet för att få arrendera av kommunen var att de skulle ha öppet året runt.
– Vi undrade hur det skulle gå, eftersom Lysekil är en så utpräglad sommarstad. Men hotellet var nyrenoverat med dusch och toalett på rummen och vi satsade mycket på affärsgästerna. Så det fungerade faktiskt redan från start.
Anställda från hela världen
Tanken var egentligen inte alls att de skulle bli hotelldirektörskor på heltid. Åsa hade planer på att jobba med marknadsföring i New York och Bettina ville jobba på resebyrå och se världen.
– Vi tänkte att vi kunde göra det i ett eller två år för att sedan återgå till vår ursprungsplan. Men i dag har vi både gäster och anställda från hela världen, så det blev världen som fick komma till oss istället.
Fem år efter Strandvillans öppning var det dags för nästa projekt. När det närliggande hotellet Fridhem blev till salu 1998 slog de till och det blev det nuvarande Havshotellet. Den senaste stora investeringen gjorde de 2019 när de vann budgivningen på en grannfastighet de länge drömt om, ett riktigt Villa Villekulla-hus med tinnar och torn, kakelugnar och verandor. I juli 2020 invigdes Gula villan, med tre dubbelrum och en paradvåning.
– Framåt vill vi förädla vår företagsprodukt genom att utveckla våra olika hotellpaket och göra förbättringar ”bakom kulisserna” vad gäller arbetsytor och ytterligare redskap för vår personal, säger Bettina Selsjö.