Annons

Efterlängtat förslag om gårdsförsäljning

zoom Stefan Lundin, Visita
Stefan Lundin, Visita
NYHETER. Visita välkomnar dagens förslag från regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Annons

Frågan om gårdsförsäljning har drivits av Visita under väldigt lång tid. Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, minns att han skrev sitt första remissyttrande om gårdsförsäljning redan 2009. Och han beskriver dagens besked som ”oerhört viktigt”.
– För vår del har det varit ett riktigt maratonlopp och även om det i förslaget finns vissa volymbegränsningar som vi fortsatt tycker är för långtgående så är det här som helhet oerhört positivt, säger han och tillägger att Visita länge hävdat att gårdsförsäljning är förenligt med såväl EU-rätten som Systembolagets detaljhandelsmonopol.
– Det är mycket glädjande att regeringen nu delar den bedömningen.

Varför är frågan så viktig för Visita?
– Vi har bedömt att det är en möjlighet som skulle sätta en ny besöksanledning på kartan. Fler reseanledning ger ringar på vattnet för restauranger, hotell och campingar så det här kommer att ha positiva effekter för hela besöksnäringen.

Vad händer nu?
– Regeringen har sagt att de ska lägga fram en lagrådsremiss i juli och den ska vi förstås läsa noggrant och kommentera. Sedan ska EU-kommissionen tycka till om förslaget och då får vi se vad det kommer in för åsikter och om det blir en justeringsprocess. När reglerna träder i kraft kommer vi självklart följa upp hur reformen fungerar och vid behov arbeta för förändringar, säger han.

Förslaget som presenterade vid en pressträff under onsdagsmorgonen innebär bland annat att varje person ska kunna köpa 0,7 liter starksprit, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa drycker. Bedömningen är att förslaget kan träda i kraft första halvåret 2025 och för Stefan Lundin och Visita är det inte en dag för tidigt.
– Vi vill att det sker så tidigt som möjligt 2025 och det är någonting vi ska jobba för. Vi vet att det är oerhört många företag som väntar på att få köra igång det här, konstaterar han.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!