De hårt kritiserade reglerna om personalliggare i restaurangbranschen infördes 2007. Syftet vara att motverka svartarbete. Den som driver en restaurang måste enligt reglerna varje dag anteckna vilka som är verksamma i lokalerna och när de är där. Skatteverket har rätt att genomföra inspektioner på arbetsplatserna och döma ut straffavgifter ifall reglerna inte följs.
Hösten 2018 drog Skatteverket igång en utvärdering av personalliggarens effekter.
”Resultaten är häpnadsväckande. Till skillnad mot den tidigare utvärderingen finner Skatteverket nu att införandet av personalliggare inte har haft någon effekt på de inrapporterade lönesummorna, vare sig i restaurang- eller byggbranschen”.
Det konstateras i en debattartikel i Svenska Dagbladet, skriven nationalekonomerna Sven-Olof Daunfeldt, Anton Gidehag och Niklas Rudholm, samtliga knutna till Handelns Forskningsinstitut.
De kritiserar Skatteverkets egen tolkning av utvärderingen som påstås visa att svarta jobb blivit vita. Det är helt fel, anser debattörerna:
”Slutsatsen är entydig: det går inte att studera effekten av personalliggare på antalet anställda i restaurangbranschen eftersom företagarnas anställningsbeslut även påverkades av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.”
Skatteverket anklagas för att mörka ner fakta.
”Det är olyckligt att Skatteverket inte har modet att erkänna att de tidigare haft fel, trots att de själva visar att så är fallet när de nu har gjort en mera seriös utvärdering av systemet med personalliggare.”
Systemet med personalliggare sågas av de tre ekonomerna:
”Den rimliga slutsatsen av deras utvärdering är att systemet med personalliggare utgör en kostnad för såväl företagen som Skatteverket, utan att ge några extra skatteintäkter. Personalliggare är därmed inte ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete och bör avskaffas så snart som möjligt.”
Läs hela debattartikeln HÄR.
Läs mer om personalliggaren HÄR och HÄR.
Läs om HUIs utvärdering av personalliggaren som presenterades i november 2019 HÄR.