Umeå är tydligen en riktig hubb för vinexperter. Under måndagens sommeliertävling Lily Bollinger Award tävlade två kandidater som båda till vardags jobbar på Köksbaren: segrande Hanna Eriksson och Sofia Johansson som landade på en andraplats. Tredjeplatsen kneps av Victoria Andersson från Thörnströms Kök.
Från början var det totalt 11 tävlande som hade gjort ett teoretiskt prov, blindprov och ett praktiskt moment inför en jury.
Hur kommer det sig att Umeå så totaldominerar prispallen? Både plats ett och två vinns av kandidater från samma restaurang!
– För det första så är vi båda väldigt duktiga på vårt jobb, det ska man inte ta ifrån oss! Jag var med förra året, efter att min kompis Erika Eriksson från SK Mat & Människor övertalade mig. I år tyckte jag att Sofia skulle vara med och tävla, så jag anmälde henne också, säger Hanna Eriksson.
Det har gått några få små minuter sedan vinsten förkunnats och det hela har nu sjunkit in.
– Det här känns jätte, jätte-overkligt. Men roligt. De två som jag mötte i finalen var så otroligt duktiga.
Vad var dagens tuffaste moment?
– Teorin, helt klart. Det absolut svåraste var att sätta druvorna som vi fick se på bilder.
Hur har du tränat inför tävlingen?
– Väldigt mycket genom provande av olika viner. Min man är också sommelier, han jobbar på TC Mat och bar, så vi provar mycket vin hemma. Jag har kört otroligt mycket flashcards och så jobbar jag ju i matsalen dagligen.
Hur har din arbetsplats stött dig?
– Jag får mycket stöd från kollegor på jobbet. De har hjälpt med träning och att plugga och blindprovningar. De är faktiskt sju stycken som åkt ner från Umeå för att vara med här idag.
Emma Ziemann som vann Lily Bollinger Award för två år sedan tävlade i NM i Oslo igår. Ellen Frantzén som också tävlat i den här tävlingen kom tvåa i NM. Hur är det för dig, har du fått blodad tand nu för att tävla?
– Ja. Det kommer jag. Både Ellen och Emma är verkligen förebilder.
Behövs det en tävling för just kvinnliga sommelierer?
– Ja. Jag tycker att det är bra att få ut oss och vilja tävla. De flesta tävlingarna är väldigt mansdominerade, yrket är relativt mansdominerat också, men det börjar hända något. Där jag jobbar är vi fler kvinnor än män, till exempel. Men för två år sedan tror jag att det bara var två kvinnor av 25 som tävlande i VM.
En sista fråga: Hur kom det sig att du blev sommelier från första början?
– Jag har jobbat i branschen i tretton år. Jag började när jag var fjorton med dukning och små grejer och det ledde till restaurangkvällar och á la carte. Jag har haft bra mentor, Per Löfström. Han ställde höga krav men på ett lärorikt sätt. När jag jobbade med honom fick jag upp ögonen för vin.