Sverige har fått en ny dag – Husmanskostens dag. Den nya dagen infaller den 26 februari och initiativtagare är kockarna Markus Ekman och Pontus Frithiof. De berättar att de båda i ung ålder jobbade med kockar av den gamla skolan, som Leif Mannerström, Örjan Klein och Erik Lallerstedt, och av dem fick både kunskapen om och kärleken till husmanskost.
– Efter att jag konstaterat att det inte finns någon dag i den svenska temakalendern för just husmanskost generellt, såg jag ett behov och en möjlighet att gör något som lyfter fokus på just husmanskost på ett tydligt sätt, berättar Markus Ekman.
Han fick med sig kollegan Pontus Frithiof som hyllar husmanskosten:
– Husmanskost är hållbar mat på alla sätt. Den lagas från grunden av säsongsbaserade råvaror. Det är mat med rena smaker, utan tillsatser och det mesta som inte är viltfångat kan produceras på en svensk bondgård. Det är bra både för psykisk och fysisk hälsa att skippa halvfabrikat. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga, säger kocken.
Sabis en av flera engagerade
Initiativtagarna har sedan 2022 arbetat med att alliera ytterligare tongivande aktörer. Nu står bland andra Gastronomiska Akademin, Måltidsakademien, White guide, LRF, Menigo, Arla, Nordrest och Sabis bakom Husmanskostens dag. Louise Wallgren är marknadsansvarig på Sabis och förklarar varför de valde att stötta initiativet.
– Svensk husmanskost är ett arv som vi i våra matbutiker och restauranger förvaltat varje dag i 150 år. Sabis devis är: God mat lagad från grunden. Och det gäller i högsta grad husmanskosten. Det är god och bra mat oavsett om man lagar den själv eller får den serverad. Därför kändes det självklart att vi ville vara med bakom initiativet och engagera oss när vi fick frågan, förklarar Louise Wallgren.
Husman på bord och i butik
I februari är det första gången Husmanskostens dag firas. Exakt hur det kommer att ta sig i uttryck är olika för de olika initiativtagarna, samt för alla andra som väljer att fira dagen.
– Vi kommer att uppmärksamma dagen genom att erbjuda god och vällagad husmanskost på våra restauranger och i våra matbutiker. Som vi gör varje dag, men den här dagen lyfter vi det lite extra. Tanken är att ha egna aktiviteter och demos i matbutikerna tillsammans med utvalda leverantörer, säger Louise Wallgren.
Hon poängterar att det som är fint med husmanskost är att den både fungerar som helgmat och till vardags. Även om maten lagas helt från grunden, är recepten ofta enkla och ofta ett bra sätt att lära sig att laga mat på. Förväntningarna är stora.
– Vi tror och hoppas att Husmanskostens dag går snabbt att etablera. Det är så pass välkänt och lagas sedan länge i många kök. Både restaurang- och livsmedelsbranschen jobbar aktivt med att förvalta och inspirera till att både laga och äta god husmanskost. Vi på Sabis tror framtiden ser väldigt bra ut för husmanskosten och d e tär verkligen på tiden att den får en egen dag, säger Louise Wallgren som håller raggmunk med fläsk som sin favoriträtt.
Datumet hyllar kollega
Varför valdes just den 26 februari som Husmanskostens dag? Markus Ekman förklarar att dels var datumet ledigt i den svenska temakalendern, dels ligger det bra mellan jul och påsk när det inte händer så mycket annat gastronomiskt. Men dagen är också en hyllning till en tidigare kollega.
– Som en hyllning till just husmanskost gav Pontus Frithiof ut en kokbok 2019, tillsammans med unge kocktalangen Tor Stålhandske. Blott 33 år gammal gick Tor bort den 26 februari 2022 och till hans minne instiftade vi en minnesfond för att främja både husmanskost och psykisk ohälsa i branschen, säger Markus Ekman.