Annons

En lärlingsutbildning som gav nya möjligheter

zoom Fredrik Kursell Bohrnetz Grand Hotel Lund
Fredrik Kursell Bohrnetz Grand Hotel Lund
NYHETER. "Det är lite som att bli pånyttfödd.” Det säger 45-årige Fredrik Kursell Bohrnetz som går Malmö stads lärlingsutbildning för kockar – den första Visitacertifierade vuxenutbildningen.
Annons

Han har arbetat inom akutsjukvården i 20 år men har ända sedan gymnasietiden funderat på en karriär inom restaurang.

– Jag var hemma föräldraledig och insåg att jag började komma upp i ålder och att jag ville göra nåt annat. När jag kom i kontakt med lärlingsutbildningen kände jag genast att det passade mig bra. Jag är mer praktiskt än teoretiskt lagd och lär mig mer på det sättet. Att snabbt få komma ut i arbetslivet var väldigt positivt, säger han.

Utbildningen, som är den första vuxenutbildningen att certifieras av Visita, inleddes i januari 2024 och avslutas i mars 2025. Just nu fördelas veckorna så att Fredrik har fyra dagars praktik på Grand Hotel i Lund och är en dag i skolan. För eleverna sker över 70 procent av utbildningen på kvalitetssäkrade företag i Malmö och Lund.

– Jag har inte varit i ett restaurangkök tidigare men trivs jättebra och lär mig allt jag behöver.

Vad var det med kockyrket som lockade dig?

Jag har alltid tyckt att matlagning varit väldigt roligt och ville fördjupa mig i det och få veta hur det är på riktigt. Det är lite som att bli pånyttfödd, jag lär mig nya saker hela tiden. Det är intressant att utvecklas som människa och tänka annorlunda.

Väldigt inspirerande projekt

Anna Käll, hotelldirektör på Grand Hotel i Lund, öser lovord över Fredrik som hon säger kom in genom dörren med stor nyfikenhet och ett genuint intresse för branschen. Hon hyllar även samarbetet mellan de medverkande hotellen och restaurangerna, Malmö stad, Visita och skolan.

– Hela det här projektet är väldigt inspirerande, att näringen gick samman och skräddarsyr en utbildning på det här viset, Det råder brist på utbildade kockar och många saknar grunderna, här kunde vi vara med och forma vad de ska ta med sig ut i arbetslivet.

Liksom många andra vittnar hon om att de under en tid haft svårt att hitta rätt personal. Det är hög konkurrens och många slåss om samma kockar.

– Jag tror att den här utbildningen kommer få jättestor betydelse. Att den är certifierad av Visita är också en kvalitetsstämpel, vi är med och säkrar att eleven får den kunskap som efterfrågas.

Tror du Fredrik blir kvar hos er efter utbildningen?

– Det hoppas jag! Vår köksmästare säger att han är jätteduktig och ambitiös så vill han vara kvar är han mer än välkommen.

LÄS ÄVEN vår tidigare artikel om den nya lärlingsutbildningen för kockar

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!