Annons

En skärmfri oas i Älvdalen

zoom Lina Karlsson och sambon Johan Stenis FOTO: Åsa Gustavsson
Lina Karlsson och sambon Johan Stenis FOTO: Åsa Gustavsson
NYHETER. Hos No Connection lämnar besökarna mobilen i en kista när de anländer. Lina Karlsson fortsätter att utveckla det skärmfria vildmarksäventyret som hon startade med sin bror.
Annons

Det var i Stockholm för sex år sedan, med datorn på bordet, mobilen i handen och tankarna precis överallt, som resan började. Livet som stressad restaurangchef i storstaden med ständig uppkoppling påverkade henne både psykiskt och fysiskt. Där och då startades No Connection – en fristad, en magisk liten vildmarksvärld, en naturupplevelse med känslan av otillgänglighet – som grundaren Lina Karlsson själv beskriver företaget som hon startade tillsammans med sin bror Erik. No Connections vildmarksnäste ligger tre mil från närmaste samhälle, vid en vacker sjö mellan tre berg utanför Älvdalen i norra Dalarna.

– Det är magiskt vackert här. Det unika med att komma till oss är att vi ger möjlighet till en helt skärmfri tillvaro, det är inte så många som erbjuder det idag. Vi vill skapa en känsla av frihet och närvaro och möjliggöra återhämtning utan det digitala, berättar Lina.

Hembakat fika och älgmacka

Här finns idag plats för 25 övernattande gäster i stugor och glampingtält och snart kommer även ett mer exklusivt boende för två, på vatten med inglasat sovrum och bastu på taket. Hos No Connection kan besökarna boka in sig på retreats som wild women, wilderness wisdom och freebirds – en skärmfri parweekend.

– När gästerna anländer sitter jag redan runt elden. Bredvid mig står en kista med ett lås. Våra retreats startar med en ritual där jag berättar om varför vi låser in mobiltelefonen och vad de kommer att få uppleva. Vi gör andningsövningar och gästerna får en stund att bara landa på platsen, säger Lina.

Under högsommaren öppnar vildmarkskaféet som serverar hembakat fika och framför allt den omtalade älgmackan. Under sommaren arrangeras även små vildmarksbröllop, livemusik, teater och olika typer av evenemang.

– Från början var det bara en liten idé om att ta ut folk i skogen, men sedan rullade allt igång. Min bror gick tragiskt nog bort för två år sedan och sedan dess har jag inte kunnat jobba så mycket som jag önskat. Utan min sambo Johan och stödet från mina föräldrar hade nog aldrig företaget varit där det är idag, berättar hon.

”Det finns abstinens hos en del”

De som söker sig till No Connection är främst privatpersoner, kompisgäng och familjer, men allt fler företag hittar till Älvdalsskogarna där det nu också finns möjlighet att boka mindre konferenser. Hur besökarna reagerar utan tillgång till mobiltelefon och internet är lite olika, förklarar Lina som menar att en viss abstinens ändå är bra.

– Det finns en abstinens hos en del men de flesta tycker det är otroligt skönt. De älskar friheten, men det finns också ett par som tyckt att det varit jobbigt och det är ju inte syftet med att komma hit såklart. Vi har alltid en nödtelefon dit anhöriga kan ringa om det skulle vara något.

Att stänga ner det digitala livet har många fördelar menar Lina Karlsson.

– Alla intryck från konstant uppkoppling och tillgänglighet gör att man blir mer hjärntrött. Allt snurrar så fort, vilket kan leda till att man börjar må dåligt. Det är otroligt viktigt att prioritera återhämtning, stänga av och ta en paus även om det bara är ett par minuter, säger hon och delar med sig av att hon själv haft en period av psykisk ohälsa.

Viktigt med samarbeten

Mycket av det hon nu förespråkar på sina retreats har faktiskt hjälpt henne själv att komma tillbaka starkare.

– Att jag har kunnat skapa det här utrymmet för människor gör mig alldeles pirrig, levande och glad. Skogarna i Älvdalen, där jag är uppvuxen, har alltid varit läkande för mig. Det kändes därför helt självklart att No Connection skulle utgå just härifrån.

Samarbeten, som exempelvis med Visit Dalarna och lokala entreprenörer, är viktigt för att få företaget att växa, vilket är något Lina tror och hoppas på.

– Jag får och har fått mycket support från Visit Dalarna, de kommer med verktyg som hjälper mig att utvecklas på olika sätt. Nu främst hur jag ska kunna nå ut mer internationellt. Det blir min stora satsning 2025!

Resan, som startades i Stockholm 2018, blev större än Lina och hennes bror vågade hoppas på där och då.

– Jag älskar att skapa nya upplevelser och miljöer här i Navardalen – det är en stor drivkraft hos mig. Men framför allt är det verkligen fint för mig att få driva vidare det jag och min bror startade, det gör att han alltid är med mig på något vis. Jag hade aldrig vågat starta det här utan honom, säger Lina Karlsson.

Du kan läsa mer om No Connection i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter