Scandic Kiruna välkomnar med skogsgröna mattor, en stor eldstad, bekväma campingstolar och träpallar med renskinn. Vid hissarna hänger ett stort renhorn, över receptionen ett svartvitt fotografi av en tidig Kebnekaiseexpedition.
– Det här är vårt basecamp, en utgångspunkt för äventyr och alla de upplevelser som finns i Kiruna, säger Peter Salomonsson, hotelldirektör för Scandic Kiruna, medan han visar runt.
Det har gått drygt en månad sedan han stängde det tidigare Scandichotellet i staden och klippte bandet till det nya, som är den första kommersiella aktören i Kirunas nya stadskärna.
Inspirerat av Kebnekaise
Arkitekten Thomas Sandell har inspirerats av Kebnekaise och Lapporten i Abisko nationalpark, vilket har resulterat i en taggig sida och en mjukt u-formad sida. Högst upp väntar Sveriges nordligaste skybar.
De snövita, ojämna väggarna påminner om glaciäris och barborden vilar på stora stenblock. Men det är utsikten som är det stora blickfånget. Utanför panoramafönstren breder fjällvärlden och staden ut sig.
– Många som kommer upp hit blir helt förundrade, även lokalbor eftersom de får en helt ny utsikt över staden, säger Peter Salomonsson.
Stadsomvandlingen till utsikt
Utanför håller Kirunas nya stadskärna på att växa fram, tre kilometer öster om den nuvarande. Många gäster tycker att det är häftigt att de kan se stadsomvandlingen precis utanför fönstren.
Med ett förflutet som chef för Kiruna flygplats och vd för destinationsbolaget Kiruna Lappland har Kirunasonen Peter Salomonsson god inblick i stadens besöksnäring, liksom dess förutsättningar.
– Kiruna finns tack vare gruvindustrin. Det är en arktisk småstad, byggd mitt på ett fjäll, med en basindustri som lever hand i hand med turistindustrin.
En sammanhängande stad
Peter Salomonsson tycker att LKAB och kommunen har tagit stor hänsyn till besöksnäringen under stadsomvandlingen.
– Under visionsarbetet bjöds alla företagare och Kirunabor in för att tycka till, och då kom det bland annat fram att vi vill ha en mer sammanhängande stad. Nu blir det ett bilfritt centrum med en grön park som kommer att börja 75 meter från oss.
– Det innebär att gästerna kommer att kunna starta hundspannsturer mitt i staden. Det är världsunikt.
Stor brist på bäddar
På andra sidan kulturhuset håller ännu ett hotell på att växa fram. Det kommer att drivas av Elite Hotels och innehålla 155 rum, takspa och flera restauranger.
I samband med stadsomvandlingen har tre hotell lagts ner: Vinterpalatset, Kebne och Kaisa, och bristen på bäddar var stor redan innan.
– Bäddkapaciteten har varit en stor flaskhals för att kunna ta emot större möten. Vi behöver öka kapaciteten ännu mer och det är planlagt för att fler aktörer ska kunna kliva in, säger Peter Salomonsson.