Namnkunnige krögaren och tv-kocken Erik VidegÄrd har en hektisk dag i den nyöppnade restaurangen som bÀr hans namn. Med en egen tolkning av nikkeiköket gör han nu comeback. MÄlgruppen: matintresserade stockholmare.
â Vi öppnade i mĂ„ndags sĂ„ det Ă€r full fart, just nu testar jag kryddningen av en dumpling. Tanken Ă€r att jag ska vara hundra procent involverad i driften, det orkar jag nu, sĂ€ger Erik VidegĂ„rd.
Bakgrunden till att han nu öppnar nytt Ă€r ett tidigare samarbete med restauranggruppen. I januari i Ă„r var han med och startade restaurangen L’Avventura i centrala Stockholm. Detta efter en tids sjukdom.
â Jag drabbades av cancer 2010 och det Ă€r först i Ă„r jag kĂ€nner mig redo att ta tag i sĂ„dant hĂ€r. Efter vĂ„rt första samarbete fick jag frĂ„gan om att skapa nĂ„got nytt och det Ă€r jĂ€ttekul att vara igĂ„ng igen. Det hĂ€r kĂ€nns som en comeback eftersom jag kommer att synas mer.
Restaurang VidegÄrd ligger i Grand Escaliers gamla lokaler inne i Sturegallerian, och fokus Àr nikkei, vilket Àr en blandning mellan det japanska och det peruanska köket.
â Jag har fĂ„tt i stort sett fria hĂ€nder att skapa ett kök som har saknats i Stockholm. Min tolkning Ă€r att blanda in smaker frĂ„n det kinesiska köket, det kan handla om dumplings och sĂ„ser smaksatta med sichuanpeppar. Jag ser det inte som asiatiskt, för mig handlar det om smaker och jag drar gĂ€rna till med mĂ€ngder av ingredienser.
Vilka rÀtter Àr du mest stolt över?
â Ett oerhört mört revben pĂ„ kossa som Ă€r kryddat med peruansk rökt chili. En annan favorit Ă€r ett löskokt Ă€gg som serveras med tofu.
Det finns en dessert pĂ„ menyn som heter Raindrop â berĂ€tta.
â Det Ă€r en iskall droppe regn bestĂ„ende av vatten som binds med agar agar-pulver, ett slags tĂ„ng som binder vattnet i tio minuter. RĂ€tten Ă€r smaksatt med smulor och sirap och det kĂ€nns hĂ€ftigt nĂ€r den smĂ€lter i munnen. Visst, den kostar 75 kronor, men den Ă€r vĂ€rd det dubbla, tycker jag.
Inredningen pÄ VidegÄrd Àr influerad av hans favoritfilmer.
â Restaurangen betyder vĂ€ldigt mycket för mig och inspirationen kommer frĂ„n filmer som Blade Runner och 2001 â Ett rymdĂ€ventyr. Det Ă€r inte alltid sĂ„ tydligt, men hovmĂ€starpulpeten Ă€r en svart monolit i plexiglas, och Ă€r en tydlig blinkning till 2001.
Man har öppet för lunch och middag alla dagar i veckan, utom söndag. Och under lördag och söndag kommer det om ett par veckor att serveras brunch.
â Till luncherna kommer vi att ha gĂ€ster som jobbar i omrĂ„det och till middagarna handlar det om matintresserade, man gĂ„r inte hit bara för att bli mĂ€tt.
Slutligen, vad har du för förhoppningar med den nya krogen?
â Att det Ă€r fullt jĂ€mt, naturligtvis.