Denna text kommer från boken ”Kokkonst & Värdskap” där sommelieren Ia Orre och matskribenten Ebba Wachtmeister sammanställt berättelser om ett hundratal meriterade profiler i M Sandahl Foundation, en vänförening för skickliga yrkesmän och personligheter inom besöksnäringen. Läs mer om boken i slutet av artikeln.
Christer Johansson föddes i Göteborg och förväntades, tillsammans med sina bröder, gå i pappas och farfars fotspår och överta textilföretaget Pingvin i Göteborg och Brastad. Familjen hade sommarboende i bohusparadiset Marstrand och att segla drake var hans största intresse.
Redan under skoltiden började han och vännen Christer Harling arrangera skoldanser för att tjäna extra. Han kallades för Ernst Christer, eftersom flera av vännerna också hette Christer. Skoldanserna blev oerhört populära och 16 år gamla startade de High School Club, trots att de själva inte var tillräckligt gamla för att gå på klubb.
Startade dansställe med brodern Ulf
När Christer började plugga på Göteborgs universitet arbetade han samtidigt med att köpa in tyger till familjeföretaget och reste mycket. Under resorna upplevde han andra kulturer och såg som gäst många bra restaurangkoncept och klubbar, som Alexandras i Stockholm och Annabelle i London.
Åter i Göteborg startade han och hans bror Ulf dansstället Hvita Dufvan, med filial i Helsingborg. De öppnade flera klubbar i Göteborg och en i Borås.
Det flöt på fint och 1969 kunde bröderna överta Marstrands Wärdshus. Det blev flera restauranger i Göteborg: Trendsättaren Åtta Glas, Déjà Vu, Cabaret Gnägget/Valand, Cabaret Skrotten/Barbarella och Elfsborgs Fästning.
Marstrands Wärdshus, som Ernst Christer Johansson har ägt tillsammans med sina bröder sedan 1969.
Öppnade salladsbaren Leonis
I USA hade de första grönsaksrestaurangerna och salladsbarerna startat. Christer plockade upp trenden och öppnade Leonis i Göteborg, efter amerikansk modell. Salladerna gjordes vid disk framför gästerna, efter att de valt grönsaker och dressing. Samtidigt i Stockholm hade salladsbaren Smuggler på Norrmalmstorg blivit populär.
Leonis var ett bra koncept och blev en succé.
Det är kanske det projekt Christer är mest stolt över. Det blev tre Leonis i Göteborg, ett i Lund och ett i Marstrand. Det var meningen att de skulle expandera ytterligare, men de fick ett bra anbud och sålde. Istället köpte de och drev Paddanbåtarna och Trägår’n i Göteborg.
”Vill man leva på att få människor att äta gott, må bra och få nöjesupplevelser måste man alltid ligga i framkant.”
Startade restaurang i Aspen, USA
USA och Aspen lockade det unga gänget, som var sugna på skidåkning och äventyr. De öppnade Restaurant Andrés 1984 i Aspen, en krog som var öppen i princip dygnet runt med frukost, lunch och middag samt nattklubb med öppet tak. Pelle Lundberg från Trädgår’n var en viktig kompanjon. Krogen drog kända gäster som Diana Ross, Ted Kennedy, Ingemar Johansson och Goldie Hawn. Killgänget drev krogen i fem år och fick uppehållstillstånd för 6 månader i taget.
De drev även Restaurant Cinnamon Hill på västindiska ön Grenada.
Christer och hans bröder studerade marknaden i Frankrike. De plockade upp trender från förebilderna Chez Régine och Discoteque Bain Douche i Paris. I skidorten Val Thorens i Alperna öppnade de Hotel & Restaurant Tango som de drev i 13 år. Det gick fint och som investerare var de välkomna överallt.
Park Lane öppnade 1991 på Avenyn
Hemma i Göteborg köpte de Restaurang Amanda Boman. Senare blev det även krogarna Händer och Kajskjul 8. 1991 öppnade Park Lane på Avenyn, med ett blandat utbud av shower, musikaler och mat. Krogimperiet omsatte 200 miljoner och hade omkring 250 anställda.
När ett ställe rullade på bra såldes det vidare, ofta till anställda. Christer hade olika kompanjoner i olika projekt. Bröderna Ulf och Lars var mycket viktiga partners.
Blev engagerad i Visita
I slutet av 90-talet tog krögaren Gunnar Käck på Chablis med Christer till SHR/Visita Väst. Där blev han engagerad och arbetade senare även centralt inom Visita, som styrelseledamot. Han var också med om att marknadsföra staden Göteborg som en hållbar destination inom besöksnäringen genom sin styrelseplats i Göteborg & Co, där han förde nöjeskrögarnas talan.
2016 blev han överraskande invald i Visitas Hall of Fame och 2017 hedersordförande i Visita Väst. 2022 har han precis avsagt sig styrelseuppdraget och arbetet i valberedningen för Svenskt Näringsliv, för att släppa in yngre förmågor.
”Samtidigt som pristagaren månat om gästernas trivsel har en intensiv flamma brunnit för företagens förutsättningar och näringens utveckling. Med 20 år som förtroendevald inom SHR/Visita är pristagaren en orädd debattör som vågat och velat ta de obekväma frågorna och drivit näringens utveckling” – ur motiveringen för Visitas Hall of Fame.
Ernst Christer i mitten, här med vännen Leif Mannerström och kollegorna på restaurang Tenan på Grand Hotel Marstrand
som Ernst Christer fortfarande äger. Foto: @grandhotelmarstrand.
Köpte Kometen med Leif Mannerström
2009 köpte Christer tillsammans med bland andra Leif Mannerström Restaurang Kometen, en av de äldsta krogarna i Göteborg. De lyfte de klassiska rätterna, som Wienerschnitzeln, till en högre nivå. Annelie Öster, som var restaurangchef, omarbetade servicen och uppgraderade vinlistan.
Marstrand är Christers paradis och när Grand Hôtel och Tenan blev till salu köpte Christer dem, liksom Restaurang Lasse Maja. Senare blev det även några år med Societetshuset och Hamnkrogen. Han har behållit Marstrandskrogarna, men sålt av de övriga verksamheterna. Naturligtvis har han varit ordförande i Marstrandsföretagarna.
Sedan 1981 tillhör Christer den exklusiva gastronomiska klubben Ostronbanken, tillsammans med bland andra Leif Mannerström, Erik Lallerstedt, Ulf Adelsohn, Crister Svantesson, Sven Philip-Sörensen, Hans Bourghardt, Bernt Halldén och Anders Olsson.
Fortfarande nyfiken och gillar att äta gott
Nyfikenheten finns fortfarande kvar. Även om klubblivet inte längre lockar lika mycket så går Christer ofta ut och äter gott i Göteborg, på SK Mat & Människor eller Fiskekrogen.
Christers vision för framtiden är att uteätandet kommer att öka och att vi kommer äta mer hälsosamt. Våra bostäder blir mindre och därför kommer vi vilja gå ut mer och umgås på restaurang.
Hotellen kommer ha en fortsatt ökning, dock med skillnaden att affärsresandet kommer att minska och privatresandet öka. Sverige som destination kommer stå sig mycket stark. Naturen, läget och tryggheten i ett säkert land skapar konkurrenskraft. Privata resor till Sverige kommer att öka.
Här kan ni se en längre intervju med Ernst Christer Johansson där Pontus och Jan Klingeborn från Comcept filmar. Kulturjournalisten och radions Karsten Thurfjell intervjuar.
Boken Kokkonst och värdskap är berättelsen om de profiler som utvecklat Sveriges moderna gastronomi och gjort den världsberömd. Boken är ett tidsdokument för besöksnäringen, från 1960-talet till nu. Män och kvinnor i Sandahl Foundation har bland annat varit verksamma som restauratörer, hotelierer, kockar, kallskänkor, hovmästare, sommelierer och utbildare. Här kan man köpa boken.