Espresso House har lanserat ett nytt ”Food Saving”-program som ska minska matsvinn. Satsningen omfattar alla kedjans kaféer och innebär att dagsfärska produkter, som annars riskerar att bli matsvinn, säljs med 50 procents rabatt under sista timmen före stängning.
– Vi är fast beslutna att göra vårt yttersta för att minska matsvinnet. Vi tror mycket på det här och kommer att utvärdera löpande för att följa upp vad gästerna tycker och för att se hur mycket mindre matsvinn det blir, säger Jessica Julin, hållbarhetschef på Espresso House Group.
Tog saken i egna händer
Espresso House har tidigare arbetat med applikationstjänster för att minska matsvinnet, men har nu helt gått över till att sköta det själva.
– Vi vill kunna agera snabbare och ge gästerna ännu bättre service. Nu kanske de kommer in till oss och ser en rabatterad focaccia och kan då välja om de vill få den uppvärmd och äta den på plats, det gick inte med de tidigare tjänsterna, säger Jessica Julin.
De produkter som ändå inte säljs blir matavfall som går vidare till produktion av biogas.
Nätverk för gemenskap
Sedan i mars är Espresso House också medlem i ”Företagsnätverket för ökad gemenskap och mot ofrivillig ensamhet”. Det är en sammanslutning av enskilda företag och organisationer som engagerar sig för att motverka ofrivillig ensamhet inom sina respektive arenor och branscher.
Enligt Folkhälsomyndigheten är ensamhet ett växande samhällsproblem. Var fjärde person över 16 år i Sverige uppger att de besväras av ensamhet – något som påverkar både hälsa och livskvalitet.
– Att vara en del av det här nätverket känns både meningsfullt och viktigt för oss – vi är övertygade om att vi kan göra verklig skillnad. Genom samverkan och erfarenhetsutbyte kan vi hitta långsiktiga och hållbara sätt att motverka ofrivillig ensamhet och samtidigt stärka den sociala gemenskapen i samhället, säger Jessica Julin.
En kopp mot ensamhet
Espresso Houses initiativ CupTogether startade 2023 och vill bryta tabun kring ensamhet och skapa enklare sätt för människor att mötas. Genom att be om en särskild grön kopp vid beställning signalerar gästerna att de är öppna för en pratstund eller för att dela bord med någon. Inspirationen kommer från ”Skravlekopp” i Norge som med stor framgång lanserat ett liknande koncept.
– Vi vill att det ska vara enklare att ta kontakt och få fler att känna sig sedda och inkluderande. Vi ser mycket ensamhet på våra kaféer och vill göra det enklare för människor att våga mötas över en kopp kaffe. Våra shoppar är naturliga mötesplatser där människor kan känna sig hemma, säger Jessica Julin.