Projektledaren Jonas Svenngård på ESS Group bubblar av entusiasm när han beskriver nya mötesplatsen för mat- och dryckesbranschen; The Concept. Med namn som Petter Askegren, artist och krogentreprenör, Olga Grönvall från Reformaten och Per Meurling som ligger bakom @berlinfoodstories är målsättningen att skapa ett forum som blir en energikick.
– Vi behöver göra vår bransch intressant och sexig igen. Vi har inte hämtat oss riktigt efter pandemin när många med erfarenhet lämnade och gick till andra jobb. Därför tror vi att vi behöver mötas i ett nytt forum, och vi tycker att det behövs i Göteborg eftersom allt händer i Stockholm annars. Vi behöver diskutera, inspireras och skapa stolthet, och vi behöver visa att det vi gör är viktigt.
Framtidens matsystem
Evenemanget äger rum på Jacy’z i Göteborg den 26 september. Det blir en heldag med ett fullmatat program från kl 9 till 17. Senare på kvällen får deltagarna uppleva en meny med rätter som skapats av några av de inbjudna talarna – allt sammansvetsat av prisvinnande Frida Nilsson, Head Chef ESS Group.
Bland deltagarna i programmet lyfter Jonas Svenngård bland andra fram Göteborgs stadsarkitekt Björn Siersjö.
– Vi är väldigt glada att han ville komma. Det ska bli så intressant att höra hur han ser på Göteborg när byggdammet har lagt sig, när Västlänken och andra stora byggprojekten är klara. Kommer Avenyn alltid att vara huvudgatan för våra turister, eller vilken är den hetaste kroggatan 2035? Hur ser han på vår bransch i Göteborg i framtiden? Det blir spännande att höra!
Jonas Svenngård betonar också hållbarhet som en viktig del i programmet. Under rubriken Framtidens matsystem ska aktivisten Olga Grönvall, Fredrik Åkerman från Volta Green Tech och Emelie Hanson från Martin & Servera vända och vrida på en av samtidens mest akuta frågor.
– Vi vill undvika att komma med pekpinnar när vi pratar om hållbarhet. Istället vill vi göra det lustfyllt och lyfta de goda exempel som finns därute. Jag är övertygad om att det är den rätta vägen, säger Jonas Svenngård.
Vilka förväntningar har du på The Concept?
– Min förhoppning är att programmet tas emot väl av gästerna. Vi vill att det här ska bli en återkommande inspirationsdag och jag hoppas att det blir en lyckad premiär så att vi kan återkomma nästa år. Vi behöver detta för att hålla vår bransch relevant och levande.