Annons

Ett julbord med sharingkoncept

zoom I år dedikeras halva matsalen till sharing när det serveras julbord på Årstiderna i Malmö.
I år dedikeras halva matsalen till sharing när det serveras julbord på Årstiderna i Malmö.
NYHETER. Den klassiska Malmörestaurangen Årstiderna lockar förutom företagen ovanligt många barnfamiljer till sitt julbord i år. "Det här stora intresset hade jag inte räknat med", säger ägaren Andreas Pieplow.
Annons

Knappt har de fullbokade gåsmiddagarna passerat förrän nästa högtid tar vid. Nu ser Årstiderna i Kockska Huset i Malmö fram emot några veckor med julbord, från den 20 november till den 22 december.

– Ja, vårt julbord har bokats på med enormt stor frekvens, säger ägaren Andreas Pieplow. Vi är nog upp 20 procent mot i fjol.

Majoriteten av bokningarna är företag – som han tror känner en smula optimism parat med en vilja att mota bort destruktiva tankar – men överraskande många barnfamiljer tänker sig också julbord på lokal. Tidigare var 95 procent av bokningarna företag. Nu är andelen nere på 65 procent. Andreas Pieplow menar att det är tack vare restaurangens sharingkoncept.

– Ja, vårt sharingkoncept verkar väldigt poppis. Det här stora intresset hade jag inte räknat med.

Konceptet, som innebär att gästerna samsas kring dukade bord, startade de med för sisådär 20 år sedan på Skeppsbron 2, efter att ha uppmärksammat att mindre sällskap såg inträngda ut bland de större. Konceptet introducerades i liten skala på Årstiderna förra året. I år dedikerar de halva matsalen till sharing.

– Att bufféupplägget ifrågasattes under pandemin har också ökat intresset. Oavsett skäl så är det uppskattat, säger Andreas.

Innebär det något lättnad för er?

– Nej, absolut inte. Det är lättare att ha allt på ett julbord. Det här kräver mer av serveringen, men det är ett genuint trevligt arbete.

Har ni gjort några ändringar i menyn?

– Vi är ännu mer noga med att välja närproducerat från orterna i trakten och vår köksmästare tycker om olika syltor. Vi lagar allt från grunden. Det är ännu mer klassiskt nu, kan man säga.

Varför väljer ni att gå i den riktningen?

– Vi är ju rätt amerikaniserade och allt ska vara nyskapande. Det är en tråkig utveckling. Jag vill ha det genuint svenska baserat på en gedigen tradition. Hantverket finns ju även i det nya, men bara för att det finns nyheter ska man inte glömma det klassiska. Och vi är ju i Kockska Huset, som är från 1500-talet.

Märker ni att era gäster uppskattar det klassiska på fler sätt än att det bokar på bra?

– Ja, vi har precis öppnat för lunch igen efter att ha haft uppehåll sedan pandemin. Där har vi en väldigt traditionell tvårättersmeny, med husman som varmrätt – och gästerna gör nästan vågen!