Annons

”Ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb”

zoom Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort i Småland, är  Årets kvinna i besöksnäringen. Foto: Anna Björkegren
Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort i Småland, är Årets kvinna i besöksnäringen. Foto: Anna Björkegren
NYHETER. Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort i Småland, har utsetts till Årets kvinna i besöksnäringen av Visita. Utmärkelsen presenterades på Visitadagen som just nu pågår, och Besöksliv fick en pratstund med pristagaren.  
Annons

Grattis! Varför är utmärkelsen betydelsefull? 

– Tack! Det är roligt att vi får uppmärksamhet framför allt. Och ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb, med satsningar som har gett resultat. Det kräver en modig styrelse som lyssnar och gått med på wild and crazy idéer, och det har vi.

Du hyllar ditt team. Hur har ni blivit ett team? 

– Jag har organiserat oss i små grupper som var och en ska bli experter på sitt område; cykel, skidåkning, rodel, restaurang och så vidare. Med målet att bli bäst på det vi gör.

Du blev headhuntad från industrin till uppdraget som vd för Isaberg. Det var 2012 och din uppgift då var att ”växa de gröna månaderna”. Det har du gjort med besked. Vad är utmaningen nu? 

– Ja, vi öppnade inte ens skidanläggningen förra året och gjorde ändå positivt resultat. Det är ett hårt slit, inget kommer gratis, men det är roligt att arbeta inom besöksnäringen. Vi har gått från 16 till 33 personer. Det kräver ork och energi att inte räcka till och att ständigt tänka i nya banor. Just nu väntar på beslut om ett sportcenter, ett gigantiskt projekt där vi köpt mark och gör om detaljplan från grunden. Ett jättejobb med stugby och hotell och aktivitetsområden. Det påverkar hela området, butiker växer fram, fastighetsvärdet stiger och gäster vill flytta hit.

Var kommer alla idéer ifrån? 

– Vi har tagit fram en strategisk plan för 10-15 år framåt. Det är den vi följer, med vissa justeringar. Ibland justerar vi. Det är väldigt skönt med en bra plan som alla står bakom. Det behövs något att arbeta mot.

Hur kan företag i näringen stötta varandra? 

Man måste ut och lära sig saker. Det finns alltid något man tar med hem från studiebesök. Så ha en öppenhet, jämför och se vad som passar. Igår var jag med min åttaårige brorsson på en skolgård i Täby igår och spelade Gagaboll, fantastiskt kul! Det tar vi med och bygger i Isaberg – idéer kommer när man minst anar det!

Snart står finansminister Magdalena Andersson på scen. Vad skulle du vilja ställa för fråga till henne? 

– Jag skulle vilja uppmana att ha kvar sänkt arbetsgivaravgift för unga. Vi har över 100 ungdomar som jobbar på Isaberg, 16-17-åringar. Det blir en betydande kostnad om avgiften höjs. Jobbet hos oss är för många det första, det är lättare att få än att komma in i industrin. De är ungdomar från trakten och enormt stolta att jobba hos oss och när de lärt sig gästservice har de med mycket kunskap in i arbetslivet!
Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Även avlopp behöver renoveras och för ett hotell kan det vara en förödande procedur. Att välja metoden relining har visat sig vara mycket fördelaktigt. ”Det ger mycket mindre störningar i verksamheten”, säger Ulrika Vest...