Annons

Ett mellanår för Vadstena camping

zoom
NYHETER. Blåst och regn under semesterveckorna höll camparna borta från Vadstena camping. Ägaren Marita Fagrell konstaterar att 2024 blir lite av ett mellanår då man satsat på underhåll och förbättringar.
Annons

Camparna följer solen – och den har lyst med sin frånvaro under stora delar av industrisemestern.

– Vi har haft otur med vädret, speciellt under veckorna 28-31. De som har bokat stugor kommer ändå. Men camparna ger sig inte ut om det ska regna eller blåsa, säger ägaren Marita Fagrell.

Vadstena camping har 40 stugor och 460 campingplatser och under ”normala år” brukar det vara helt fullt två till tre veckor under högsäsongen. I år har bara tre nätter varit fullbelagda.

Utbyggt gatukök

Marita Fagrell tar trots allt sommarens resultat med ro. Hon har varit i campingbranschen i över 20 år, då hon tog över campingen av sina föräldrar 2004.

– Vi har tidigare år byggt ut väldigt mycket. Vi har ett långlöpande tomträttsavtal med kommunen sedan 2011 och har investerat 35 miljoner kronor sedan dess. I år har vi fokuserat på att underhålla alla våra byggnader, sådana år måste man också ha. Fast vi har byggt ut vårt gatukök, det har varit ett riktigt lyft.

Säsongen startar vid Valborg och pågår till andra söndagen i september. Då hinner man husera Elmia-deltagare och kräftfiskare innan det blir dags att stänga för Marita Fagrell och hennes sambo Henry Runsala, som driver campingen tillsammans.

Hur har campinglivet utvecklats under de här åren?

– Det har blivit vanligare att familjer campar. När jag började här var det mest pensionärer eller äldre par som säsongade. Det har också blivit mycket vanligare med husbilar, jämfört med husvagnar.

En annan stark trend är att tälten har kommit tillbaka, det började under pandemin och har fortsatt.

– Det är en ny kategori, främst barnfamiljer som kanske inte vill eller kan investera i en husbil men ändå ge sig ut och göra något annorlunda.

Samtidigt går trenden också mot att gästerna vill ha komfort – och är villiga att betala för det.

– När jag öppnar bokningen den 1 november är det alltid våra största och dyraste stugor som bokas först.

Vad är det första folk gör när de kommer till er?

– De sätter igång grillen! Att kunna stå ute i naturen och grilla, och ta ett dopp, det längtar folk efter. Vi satsar på barnfamiljer, det är en viktig målgrupp för oss och här fanns det massor för barn att göra. Det är bara att njuta av friheten och det finns också mängder av utflyktsmål i omgivningarna om vädret inte är det bästa.