Annons

”Ett moralkonservativt synsätt som inte passar vår tid”

zoom Visitas chefsjurist Stefan Lundin och Mattias Jonsson, riksdagsledamot och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.
Visitas chefsjurist Stefan Lundin och Mattias Jonsson, riksdagsledamot och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.
NYHETER. Det har överlevt flera politiska försök att ta bort det – men nu tas ett nytt steg mot att upphäva lagkravet om danstillstånd.
Annons

Danstillståndet sjunger nu på sista versen, sedan även Socialdemokraterna tagit beslut i frågan. Visitas chefsjurist Stefan Lundin är försiktigt hoppfull efter en lång kamp.

– Nu om någonsin är det hög tid att göra slag i saken och avskaffa kravet på danstillstånd, som mest är en administrativ börda. Att polismyndigheten ska bevilja tillstånd för att folk ska få dansa blir ännu mer omodernt och märkligt ju längre tiden går, säger Stefan Lundin.

Året var 1956, en tid då många dansbanor etablerades runt om i landet, när politikerna ansåg att folk inte skulle få dansa hur som helst. Därför infördes ett krav på särskilt tillstånd av arrangörerna.

Det gällde även på barer och restauranger, och ännu idag kan ägarna tvingas betala dryga böter om de låter sina gäster inta golven under dansanta former.

”Ingen logik i att ha kvar det”

De flesta partier har med tiden velat avskaffa kravet. År 2016 beslutade riksdagen att danstillståndet i ordningslagen skulle ses över med syfte att avskaffa det, och 2018 tillsattes en utredning med samma mål.

Men sedan dess har det varit stillestånd i frågan. Detta tills i slutet av 2021 när Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg skrev en motion om att avskaffa lagkravet, som antogs på partiets senaste kongress.

– Det finns egentligen ingen logik i att ha kvar det. Det står för ett moralkonservativt synsätt från 50-talet som inte passar in i vår tid, säger Mattias Jonsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och ledamot i riksdagen.

– Det skapar en ökad administration att ha regler på plats som inte ens är tidsenliga. Istället ska vi göra förenklingar och undvika regelkrångel och onödig byråkrati, tillägger han.

Men varför har det då inte hänt något förrän nu?

– Frågan har stundtals varit aktuell, särskilt när man pratat med krogbranschen som inte förstår varför man ska ha kvar det, med all rätt. Men de senaste två åren under pandemin har en ändring inte varit prioriterad, eftersom det kunde uppfattas ge fel signaler när man ändå inte skulle ha närkontakt, säger Mattias Jonsson.

Nu kommer partiet att lägga fram en motion till riksdagen om att avskaffa lagkravet. Inom vilken tidsram det kommer att vara riskfritt att tillåta dans i lokalerna är dock ännu oklart.

– Det här ha pågått i så väldigt många år, och är en fråga där vi aldrig kommer att ge oss. Visst ska det vara ordning och reda, men att det ska kräva ett särskilt tillstånd för dans är helt enkelt inte rimligt, säger Stefan Lundin.