Annons

Ett thailändskt hjärta i Närebo

REPORTAGE. Gården Närebo utanför Lidköping omnämns första gången 1541 i jordeboken. Nu kommer nästa milstolpe: Sveriges mästerkock-stjärnan Wichudaporn Chaiyasaeng tar över arrendet av restaurangen och gårdshotellet.
Annons

En stekt oxfilé med krämig svampoch basilikasås charmade juryn vid audition – och så småningom säkrade Wichudaporn Chaiyasaeng sin plats i TV4:s Sveriges mästerkock 2019. Hon kom tvåa till slut, vilket sved ordentligt.

– Ja, det var jobbigt, jag ville verkligen vinna. Men det känns bra nu, jag har kommit över det, säger hon och konstaterar att det har gått ganska bra ändå.

Wichudaporn Chaiyasaeng kunde sluta som timvikare inom kommunen och fick omedelbart ge ut en kokbok, som följdes av en till hos Bonnier Fakta. Hon arbetar med att ta fram frysta rätter för Dafgårds och nu har hennes dröm om att få driva en egen restaurang slagit in. Men vägen till Närebo har varit lång och inte alls självklar.

Leif Mannerström viktigt stöd

En person som har betytt mycket genom åren är krögaren och tv-personligheten Leif Mannerström. När Wichudaporn Chaiyasaeng precis flyttat från Thailand 2010 följde några ganska ensamma och tråkiga år.

– Jag följde mitt hjärta och flyttade med min man Christer till Sverige. Men jag hade inga vänner, ingen mamma med mig, jag kunde inte språket och förstod inte hur samhället fungerade. Min man frågade mig: Vad vill du göra? Jag har alltid gillat att laga mat och har alltid fått höra att jag lagar god mat men jag var så dålig på språket, vilket gjorde det svårt att få jobb.

Tvåa i Sveriges mästerkock

Då såg hon Mannerström på tv och blev genast intresserad av hans sätt att laga mat och tanken på att söka till Sveriges mästerkock föddes. 2018 tyckte Wichudaporn Chaiyasaeng att det var dags att slå till, trots att hon var rädd för att hon inte skulle förstå juryn ordentligt. Nu vet vi hur det gick och efter tävlingen har jurymedlemmen Leif Mannerström fortsatt att vara ett stöd, speciellt när hon fått elaka kommentarer på sociala medier.

– Han gav mig ett nytt liv, kan man faktiskt säga. Han rekommenderade mig för Dafgårds och har tröstat mig när folk har varit taskiga. Jag blir verkligen ledsen och nedtryckt när folk klagar på min dåliga svenska på sociala medier, men då har han sagt: Du ska inte bry dig om dem, bry dig om dem som tycker om dig i stället. Och så försöker jag tänka nu, jag vill ha ett roligt liv och må bra.

Men allt är inte en dans på rosor, tvärtom är det mer jobb än vad Wichudaporn Chaiyasaeng hade kunnat föreställa sig att driva eget.

– Jag jobbar just nu sju dagar i veckan och har ingen tid alls för mig själv. Jag känner mig trött och har nästan gett upp flera gånger men jag har bestämt mig för att fortsätta kämpa. Det här har varit min dröm så länge och det är samtidigt så roligt. Det är alltid tufft när man precis startar något nytt.

Vad är den största utmaningen med att driva Närebo?

– Just nu är det brist på arbetskraft, det har varit svårt att hitta tillräckligt med bra personer. Det gör att jag bara kan ha förbokningar och egentligen vill jag kunna erbjuda drop-in-gäster men det går inte för jag har inte den kapaciteten, det blir kaos. Jag vill erbjuda hög kvalitet och maten måste få ta den tid det tar. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att jag ska kunna anställa fler och kunna utöka.

Varje dag erbjuder hon en kötträtt och en fiskrätt. Att det är en thailändsk kock i köket märks förstås.

– Det är i grunden svensk mat med en thailändsk touch. Om jag kokar en vitvinssås så lägger jag i lite hemmagjord röd curry. Vissa smaker förstår jag direkt att de kommer att gifta sig. Jag älskar ny mat, nya kryddor och när jag äter något så sparas den smaken i min hjärna. Jag kan inte alltid ordet men jag minns smaken och så kan jag testa mig fram. Och gästerna tycker att det är så gott, de uppskattar att det blir lite ovanligt, säger hon och fortsätter:

– Det är det bästa med det här jobbet, när jag serverar maten och går ut och pratar med gästerna och ser hur glada de är och hur mycket de tycker om det jag har lagat. Då känner jag att allt det hårda jobbet är värt det.

Varifrån kommer ditt matlagningsintresse från början?

– Från min mamma. Hon hade en vagn med thailändsk mat som hon sålde. Hon lagade allting själv och lärde mig att blanda chilipasta och hur man gör för att marinera och variera smakerna. Men den europeiska maten har jag fått uppleva och lära mig på egen hand.

Nya smaker i Sverige

Som ny i Sverige njöt Wichudaporn Chaiyasaeng av ost, grädde och smör, smaker som hon aldrig hade upplevt tidigare. Men det finns en svensk maträtt som hon inte klarar av, trots att hon verkligen har gjort ett seriöst försök.

– Surströmming. Det gick inte, fast jag var så nyfiken. Min man och andra vänner sa till mig: Du kommer inte tycka om det men jag gav mig inte, jag skulle testa. Men jag spydde upp alltihop, säger hon och skrattar.

Älskar lugnet i Närebo

Wichudaporn Chaiyasaeng uppskattar den vackra miljön på Närbo, som är en stor lantgård med odlingar och en mysig atmosfär. I det stora växthuset där hon serverar sin mat växer det vindruvor, hallon och tomater, som gästerna kan smaka på. Tanken är att det ska kännas som att man är utomhus fast man är inomhus, och nyinköpta bananplantor tyder på att det kommer att bli mer djungellikt framöver. Naturen inpå knuten erbjuder vandringsleder, inte minst Hindens rev som ligger bara 15 kilometer bort.

– Jag uppskattar verkligen lugnet här. Det passar mig. Jag är uppvuxen med min mamma som bodde i en liten by med bara 150 hushåll. Men ibland var jag hos min pappa som bodde i Bangkok, så jag är van vid storstaden också, säger Wichudaporn Chaiyasaeng och fortsätter:

– Men jag trivdes bäst på landet och jag mår bra här och det märker jag att våra gäster gör också, många reser långt ifrån för att komma hit och äta och få sällskap. Förhoppningsvis kan jag odla ännu mer själv här nästa år, när jag har fler i personalen.

Du kan även läsa ett större reportage om Wichudaporn Chaiyasaeng i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!