Sofia Råsmar är näringspolitisk expert på Visita med fokus på EU och internationella frågor. Hon konstaterar att EU under det kommande året bland annat ska fokusera på regelförenklingar, något som bör kunna gynna Visitas medlemmar.
– EU vill se ett ökat fokus på konkurrenskraft, att det blir enklare att driva företag genom att de administrativa bördorna minskar. Det är helt klart positivt för besöksnäringen, säger hon.
Enklare ta tåget inom Europa
I samband med att en ny EU-kommission tillträdde den 1 december 2024 presenterades riktlinjer i form av exempel på sådant som kommer att presenteras under den kommande, femåriga, mandatperioden. Ett sådant exempel är att det ska bli lättare att förflytta sig mellan de europeiska länderna med tåg. Detta ska ske genom en gemensam digital sajt.
– En annan sak är att Digital Market Acts nu ska efterlevas, något man förbundit sig till. Vi ser att det är en komplex fråga men som också är väldigt viktig för besöksnäringen. Vi jobbar aktivt med att bevaka och påverka den frågan.
Förordningen Digital Markets Act ska förhindra stora techjättar från att hämma konkurrensen på de digitala marknaderna. För besöksnäringen är förhoppningen att hotellen återfår kontrollen över sin egen prissättning efter att tidigare varit förbjudna att erbjuda ett lägre pris på sin egen sajt än på booking.com.
Ny förordning kring förpackningsavfall
En annan sak som är uppe på dagordningen är förpacknings- och förpackningsavfallsförordningen som nu ska bli verklighet i Sverige.
– Det handlar bland annat om att engångsplastförpackningar på olika sätt kommer att förbjudas från 2030. Exempelvis kommer förpackningar i engångsplast för mat och dryck som konsumeras på plats på restauranger förbjudas, liksom engångsförpackningar i plast för tillbehör som såser och liknande – med vissa undantag. Lagen är färdigförhandlad i EU och ska nu genomföras i Sverige men nu följer ytterligare arbete inom EU för att bland annat klargöra vart gränserna för förbuden ska gå.
Finns det andra frågor vi bör hålla koll på?
– Paketresor och paketresedirektivet håller man på att förhandla om. Det är en skyddslagstiftning för konsumenten där ett av förslagen är att begränsa förskottsbetalning av paketresor. Men vi är en näring som har större flöde vissa perioder och förskottet skapar ett jämnare flöde samtidigt som vi också ser att det driver investeringar och ger ett större utbud för konsumenter, säger Sofia Råsmar och fortsätter:
– Det är även ett sätt att hantera no show på hotellen och som ger en framförhållning vad gäller exempelvis personalen. Just på grund av den kraftigt negativa effekt detta förslag skulle få för de företag som erbjuder paketresor är vår förhoppning är att just detta förslag kommer att hamna i papperskorgen.
LÄS ÄVEN vår intervju med Sofia Råsmar inför EU-valet i juni 2024