– Naturturism kan skapa attraktivitet på landsbygden. Det här är ett sätt att kratta manegen för entreprenörer som vill satsa, säger Jörgen Fransson, enhetschef för landsbygdsutveckling på Jordbruksverket.
Pengar till smått eller stort
De 15 miljonerna är en viktig del av det EU-finansierade Landsbygdsprogrammet på totalt 40 miljoner kronor som sjösattes förra året. Pengarna ska användas till pilotprojekt som främjar naturturism – och vars resultat ska kunna spridas och användas i andra delar i landet eller inom andra snarlika turismsegment.
– Projektmedlen kan gå till många små projekt eller till några större. Det verkar finnas ett stort intresse för många i besöksnäringen har hört av sig. Vi har inte fått in några ansökningar än, men man kan ansöka ända till 1 november, säger Jörgen Fransson.
Vad kan det då handla om för projekt? I utlysningen på Jordbruksverkets hemsida ger en liten fingervisning: samarbeten inom besöksnäringen i ett geografiskt område eller inom ett tema, till exempel vandring eller cykling. Det ska gärna vara attraktivt för utländska turister, ha hållbarhetsfokus – och i förlängningen skapa nya jobb.
Turism gör landsbygd levande
– Men det behöver inte vara jobb som skapas under projektet. Projekten ska vara förutsättningsskapande, det vill säga jobben kan mycket väl komma i gång efter att projektet avslutats.
Kan du få pengar om du redan har en verksamhet inom naturturism?
– Du kan inte få pengar för att förvalta en befintlig verksamhet. Men har du gjort en förstudie kan pengarna användas för att skala upp projektet och komma i gång på allvar. Vi stämmer också av med Tillväxtverket och Visit Sweden så det inte är en sorts projekt som redan finns.
Turism är en viktig ingrediens för en levande svensk landsbygd – och Jordbruksverket har de senaste åren gett pengar till flera projekt med koppling till besöksnäringen. Matlandet, det stora projektet som skulle göra svensk mat till en reseanledning för utländska turister, var ett sådant. Kvalitetssäkring av boenden och fisketurism har varit andra. Just nu används även öronmärkta pengar till att utveckla svensk matturism och matexport.