Annons

Färre söker sig till gymnasieskolornas restaurangutbildningar

zoom Hannu Husa, rektor på Friskolan Nyköping Strand Utbildningscentrum. Foto: Privat
Hannu Husa, rektor på Friskolan Nyköping Strand Utbildningscentrum. Foto: Privat
NYHETER. Personal- och kompetensbristen i restaurangbranschen är stor – och riskerar att bli ännu större framöver. I år har färre än vanligt sökt sig till gymnasieskolornas restaurangutbildningar.
Annons

Friskolan Nyköping Strand Utbildningscentrum i Nyköping har vanligtvis runt 55 elever som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet. Men i år är det drygt 35 elever, eftersom betydligt färre än normalt sökte till programmet. Skolans rektor Hannu Husa tror att det finns flera förklaringar, bland annat att skolan inte har kunnat möta eleverna i årskurs nio på samma sätt som tidigare.

– Såväl gymnasiemässan som öppet hus och prova på-dagarna ställdes in på grund av pandemin. Sedan har branschen inte haft något bra rykte under pandemin. Jag tror absolut att alla skriverier om permitteringar och uppsägningar har spelat roll.

Även om Nyköping Strands utbildningar ger eleverna högskolebehörighet för fortsatta studier är det ett yrkesprogram, och Hannu Husa menar att en annan orsak bakom det minskande sökarantalet är att det osäkra läget har fått fler att söka till studieförberedande program.

– Enligt studie- och yrkesvägledarna har fler valt studieförberedande program för att kunna välja yrke längre fram, när läget är annorlunda.

– Vi hoppas att det här bara är ett mellanår och att vi kommer komma upp till tidigare nivåer nästa år, säger Hannu Husa. Det finns hur mycket jobb som helst och av de elever som gick ut hos oss i år har alla de som har velat börja jobba fått jobb.

Han menar att branschen behöver informera eleverna om det stora kompetensbehovet och lyfta fram fler goda exempel för att få fler unga att söka sig till branschen.

– Visita brukar besöka de stora högstadieskolorna och det bidrar mycket till att visa upp branschens möjligheter. Men hela branschen behöver ta krafttag för att visa att de utbildningar som finns är bra och att det är en kul bransch att verka i.

Friskolan Nyköping Strand är långtifrån det enda som har haft färre sökande i år. Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Thomasgymnasiet i Strängnäs hade endast nio sökande och tvingades därför ställa in höstens program på grund av elevbrist. Daniel Moberg, rektor på skolan, tror att det är många olika faktorer som ligger bakom det vikande intresset.

– Det kan handla om att både branschen och yrkesprogrammens attraktivitet är låg generellt, pandemins härjningar och att det är lätt att få jobb i branschen även om man har en annan utbildning. Ett alternativ till programmet hade varit en ren lärlingsutbildning, men det är inte aktuellt i Strängnäs just nu.

Redan nu lider branschen stor brist på kompetent personal, något som försvårar branschens återhämtning. Och det minskade intresset för att utbilda sig på restaurangskolorna är något som oroar många krögare.

– Det är ett jätteproblem, säger Stefan Karlsson, kock och en av ägarna bakom Götaplatsgruppen, som driver Mr P, At Park, SK Mat & Människor, Tavolo och Toso i Göteborg.

– Redan innan pandemin såg vi att det var färre unga som sökte sig till vår bransch. Under pandemin har det skrivits mycket negativt om restaurangbranschen och det gör inte saken bättre. Jag tror att vi måste bli bättre på att visa upp den positiva och seriösa sidan av branschen.

Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning, på Visita, menar att det är viktigt att vända utvecklingen:

– Det är bekymmersamt med färre sökande då branschen behöver fylla på med yrkesskickliga medarbetare. Visita hoppas att attraktiviteten skall öka genom vårt arbete med kvalitetssäkring av programmen.