Annons

Fastighetsägare nobbar hyresstöd

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Statligt hyresstöd till hotell är inget för de stora fastighetsägarna i branschen. "Systemet är alldeles för krångligt", säger fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin.
Annons

Krisdrabbade hotell går miste om en stor del av de fem miljarder som regeringen utlovat i hyresstöd. När ansökningstiden gick ut den sista augusti hade fastighetsbolagen endast ansökt om 1,5 miljarder, enligt Fastighetstidningen. Köpcentra och gallerior dominerar på tidningens topplista över dem som sökt mest pengar medan ägarna av hotellfastigheter lyser med sin frånvaro.

Börsnoterade Pandox är det största hotellfastighetsbolaget. Företaget har inte använt sig av statliga hyresrabatter.

– Pandox affärsmodell är att träffa omsättningsbaserade avtal där vi tillsammans med hyresgästen delar risken. Det innebär att vi tappat 60–80 procent av våra intäkter i Sverige. På toppen erbjuder vi operatörerna andra betalningsvillkor där de kan betala i efterskott istället för i förskott. Då tycker vi att vi har hjälp till mycket, säger Pandox vd Anders Nissen.

Systemet med hyresrabatter bygger att de finns fasta hyresavtal, enligt Anders Nissen.

– Hotelloperatörernas problem är när de har fasta hyresavtal eller när de bygger nya hotell och tvingas till garantiåtaganden, säger han.

Om hotell går omkull eller tvingas flytta för att de inte har råd med hyran kan riskerar fastighetsägaren en ekonomisk smäll.

Hur viktigt är det att behålla hyresgästerna?
– Så långt det är möjligt ska vi ta oss igenom detta med våra samarbetspartners. Vi har tagit över två hotell i Köpenhamn hittills och kan ta över fler om det skulle behövas, säger Anders Nissen.

Fastighetsbolaget Balder, också börsnoterat, är en annan stor ägare av hotellfastigheter.

– Vi vill behålla alla våra hyresgäster. Om vi tappar någon som fått problem får vi hitta en annan hyresgäst, säger vd Erik Selin.

Har ni något moraliskt ansvar att stötta era hyresgäster?
– Krisen drabbar alla och man får se det från fall till fall.

Även Balder har avstått från att sänka hyran för hotellen via statligt hyresstöd.

– I huvudsak har vi hjälpt till med likviditeten. Istället för förskottshyra kan de betala efteråt. Hyresstödet är alldeles för krångligt.

– Det är bättre att staten gör det den är bäst på och fastighetsbolagen gör sitt, säger Erik Selin.

Midstar Hotels är ytterligare stor spelare på den svenska marknaden för hotellfastigheter med pensionsförvaltare som Alecta och Kåpan bland ägarna.  Bolagets 13 svenska hotell drivs av Scandic, Stordalens Nordic Choice och andra operatörer. Men bolaget vill inte berätta om det använder hyresrabatter eller stöttar hotelloperatörerna på något annat sätt.

Någon kommentar har heller inte gått att få från Afa Fastigheter trots upprepade påstötningar. Bolaget äger bland annat Elite Hotels fastigheter.

– Vi kan inte gå in på våra diskussioner vi har med våra hyresgäster och vi har därför ingen kommentar. Vi har en öppen dialog med alla våra hyresgäster och försöker gemensamt ta oss igenom dessa utmanande tider, skriver Midstars vd Peter Tengström i ett mejlsvar.

Både Pandox och Balder konstaterar att det är hotellen i storstäderna som drabbats hårdast hittills i år.

– Det blir fortsatt tufft under resten av hösten, säger Erik Selin.

Anders Nissen räknar med en bräcklig återhämtning under resten av året där hotell som riktar sig till svenska fritidsresenärer leder återhämtningen.

– Om affärsresenärerna ska komma tillbaka krävs det att företagen lättar på sina reserestriktioner, säger han.