Annons

Feskekörka firar 150 år – detta har hänt sedan nyöppnandet

zoom Emelie Feuk
Emelie Feuk
NYHETER: Sedan återinvigningen i våras har både gamla och nya gäster strömmat till den anrika kulinariska destinationen i Göteborg. Nu väntar nio dagar av firande när Feskekörka fyller 150 år.
Annons

Besöksliv publicerade en artikel inför öppnandet i maj, då det klassiska besöksmålet varit stängt för renovering i fyra år. Vi ringde upp Emelie Feuk igen, som är försäljningschef på Fisketorget i Göteborg och driver verksamheterna i Feskekörka, för att se hur det gått för Feskekörkas nya restauranger, bar och events och för att prata om firandet av det 150-åriga besöksmålet.

Nu har det gått lite tid sedan öppningen och ni har en sommarsäsong bakom er. Hur har det gått?

– Det har gått väldigt bra, vi öppnade mitt i högsäsong vilket innebär att vi fått har fått lära oss medan vi springer. Göteborgare och turister har strömmat till oss i sommar och det är vi glada för. Med Feskekörkas starka förankring till Göteborg så det fanns ju en viss oro inför öppnandet, vad ska folk tycka och tänka om den nya versionen?

Men byggnaden, som är från 1874, har renoverats förr?

– Man har gjort mindre renoveringar och uppdateringar genom åren, senast var på 1960-talet. Den här gången valde Higab att ta ett krafttag om framtiden för Feskekörka och investera och anpassa Feskekörka med modern teknik som fungerar för en modern verksamhet. Man har bland annat förstärkt under och runt byggnaden, då den innan stängning (2020) lutade ner mot kanalen. Sammanfattningsvis har man gjort en omfattande renovering som nu står redo med en större tillgänglighet än tidigare – alla dagar i veckan från förmiddag till sen kväll.

Feskekörka öppnade med en bar, tre restauranger och en 28 meter lång fiskdisk. Man har kunnat äta utomhus på pråmen ”Pråmenaden”, lyssna på musik och guidningar, ha företagsevent och afterwork i den nationalromantiska byggnaden.

Innan renoveringen var Feskekörka bara öppet till klockan 17 men sedan i maj har restaurangerna haft öppet till 23 och utökat utbudet av aktiviteter i lokalerna. Stora lokala företag har abonnerat lokalerna och flera events på tema havet, som bland annat ostronskola, har gått av stapeln.

Var hittade ni inspirationen till det nya Feskekörka?

– Tanken av att skapa ett salutorg där man som lokalbo och turist kan florera, äta och dricka låg till grund för inspirationen. Vi vill skapa en destination för mat från havet, där man ska kunna inspireras, njuta och kanske lära sig ett och ett annat om fisk och skaldjur.

Har göteborgarna hittat till er på kvällstid?

– Det är något som vi jobbar med. Historiskt har det alltid varit stängt i Feskekörka kvällstid, det krävs tid och tålamod och såklart kommunikation om att det faktiskt går fint att äta och njuta här även kvällstid. Detsamma gäller för fiskhandeln, Feskekörkas tidigare kunder har under de fyra år det varit stängt hittat andra handlare. Vi har lagt ner tid och energi på att nå ut i området och vi ser redan att man hittat tillbaka till oss så smått och vi hittar vår plats på marknaden.

Och den 1 november startar firandet av Feskekörka som fyller 150 år. Berätta hur ni uppmärksammar detta.

– Med pompa och ståt! Vi har ett gediget program som sträcker sig över nio dagar (1-9 november) där vi belyser och hyllar såväl Feskekörkas historia som framtid. De teman vi jobbar med passar olika målgrupper och det finns så mycket att berätta om. Havet och hållbarheten, hur fiskar man, hur tar vi hand om havet? , säger hon och fortsätter:

– Vi hyllar ölen då Göteborg är Nordens öl-huvudstad och vi hyllar ostronet med en ostrondag och man kommer till och med kunna gifta sig i Feskekörka under den här perioden. Den första november är själva kalaset och då bjuder vi såklart alla gäster på tårta, på kvällen blir det afterwork med dj och levande musik och så gästspelar göteborgskocken Richard Waje på Lilla Åstols rökeri hos oss. Det händer hur mycket som helst.

Ännu mer?

– Ja, på söndagen (3/11) är sillen i fokus. Då riktar vi in oss på den äldre generationen och har bland annat bjudit in PRO och erbjuder sill-lunch till en bra peng. Vi har ostronfest och sen ordnar vi en familjedag och mycket mer. Tillsammans med Göteborg & Co, Turistrådet och Sjömatsfrämjandet bjuder vi även in till lunchseminarier med hållbara hav i fokus. Vi vill vara en del i den viktiga resan.

Vad har det moderna Feskekörka för roll i Göteborgs restaurangutbud i dag?

– Vi vill vara världens mest välkomnande plats för mat från havet. Som gäst eller kund hos oss ska man få svar på eventuella frågor som rör fisk och skaldjur, njuta av havets läckerheter och historiens vingslag på plats i någon av våra restauranger eller köpa med sig hem.