Annons

Göteborgsklassiker i ny tappning

zoom Feskekörkan i Göteborg öppnar snart portarna igen.
Feskekörkan i Göteborg öppnar snart portarna igen.
NYHETER. Efter fyra års renovering är det dags för återinvigningen av Göteborgs klassiska besöksmål. Feskekörka anno 2024 blir en destination med fiskdiskar, bar med snaps på tapp, tre restauranger – och öppettider in på småtimmarna.
Annons

– Vi har jobbat i 1,5 år med konceptutvecklingen för att ta fram ett utbud som har något för alla gäster. Allt kretsar förstås kring fisk och skaldjur. Fiskhandeln är fortfarande hjärtat som utgör en stor del i Feskekörka, med en 28 meter lång fiskdisk. Utöver det har vi en bar med sill, snaps och ostron – och tre olika restauranger med lite olika inriktning, säger Emelie Feuk, Försäljningschef på Fisketorget i Göteborg som driver verksamheterna i Feskekörka.

Att Feskekörka nu får kvällsöppna restauranger är en del i den kommunala fastighetsägaren Higabs ambition att åter göra Feskekörka till en mötesplats för gemene man, även efter arbetstid. Tidigare var Feskekörka bara öppen dagtid och stängde redan kl 17 vilket gjorde att många göteborgare aldrig hade vare sig möjlighet eller anledning att söka sig dit.

– Det var ett av kraven i upphandlingen att vi ska ha öppet från morgon till sen kväll för att öka tillgängligheten. Så det vi gör nu är att skapa en destination med mycket liv både dag och kväll. Fiskdiskarna kommer stänga vid 18-19-tiden, men restaurangerna ska ha öppet till 23 på vardagar och till 01 på fredagar och lördagar. Vi kommer jobba med att skapa härliga upplevelser med olika event, quiz och musikframträdanden.

Tre rutinerade restaurangägare

Att det nu är en aktör bakom all verksamhet är en förändring jämfört med hur det var innan renoveringen. I samband med att man stängde för renovering la man ut driften av Feskekörka på anbud där man sökte en hyresgäst som kunde ta sig an helheten.

Bakom bolaget Fisketorget i Göteborg står tre väletablerade entreprenörer i den västsvenska besöksnäringen; Niclas Hammarstrand (bland annat Thorskogs Slott), Joakim Lager (Åstols Rökeri) och Johan Taaning (Tjörns Havspensionat).

– Det här är tre personer med gedigen erfarenhet som såg en möjlighet att skapa något riktigt bra för både göteborgare och turister, säger Emelie Feuk.

Rykten om rivning

Feskekörka är byggnadsminnesförklarad sedan 2013. Att byggnaden har en särskild betydelse i Göteborg märktes väl när de tidigare hyresgästerna sades upp och renoveringen påbörjades. Rykten florerade om allt från att byggnaden skulle rivas till att förvandlas till cykelgarage eller kontor. Upprörda insändare skrevs i lokalpressen.

– Men inget av detta var ju sant. Ambitionen har hela tiden varit att förlänga kyrkans liv och göra den mer tillgänglig för allmänheten.

Fullbokat på invigningsdagen

När Besöksliv pratar med Emelie Feuk är det bråda dagar i Feskekörka för att få allt i ordning till invigningen. Det är stress under kontrollerade former.

– Nu längtar vi bara efter att få öppna portarna och välkomna gästerna in i den här fantastiska miljön. Restaurangerna är fullbokade på invigningsdagen och vi har laddat med aktiviteter för alla åldrar. Det blir fiskdamm såklart, gissa fisken-tävling, filéskola med våra duktiga kollegor och på kvällen bjuder vi gästerna på en speciell överraskning, säger Emelie Feuk.