Annons

Finalister i prestigefylld tävling

zoom Malin Vallin i mitten, tillsammans med Julia Engström och Ellen Lindegren
Malin Vallin i mitten, tillsammans med Julia Engström och Ellen Lindegren
NYHETER. Vi har pratat med Malin Vallin, sommelier på Hunger & Törst i Umeå och en av finalisterna i årets Lily Bollinger Award, tävlingen för kvinnliga sommelier.
Annons

Semifinalen av årets Lily Bollinger Award avgjord och de som tar sig vidare till finalen i september är Ellen Lindegren från stjärnrestaurangen Aira, Julia Engström, sommelierstudent på Vinkällan och Malin Vallin från Hunger & Törst. I september gör de gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är ett kvitto på allt hårt arbete jag har lagt ner, säger Malin Vallin.

Hon har en gedigen tävlingsbakgrund och det här är andra gången hon tävlar i Lily Bollinger Award. Då kom hon på tredje plats. I höstas vann hon Junior SM för sommelierer och i samma tävling kom hon på andra plats för två år sedan.  Att hon nu finns bland finalisterna är ingen överraskning.

– Det går ju inte att veta i förväg hur det ska gå, men jag visste att jag var redo till 100 procent, säger hon.

Blindprovning av tre viner

Tävlingen består av olika moment där deltagarna både teoretiskt och praktiskt ska visa sina kunskaper inför en kunnig jury. Hela tävlingen är på engelska.

– Det började med en blindprovning av tre viner – ett vitt, ett rött och ett sött – som krävde en fullständig skriftlig redogörelse, därefter är det ett teoretiskt prov. Det sista momentet är ett praktiskt prov som den här gången var att korrekt lufta en flaska vin och servera juryn, servera ett glas rött och avslutningsvis blindprova tre olika ölsorter och beskriva för juryn.

Malin anser att en skicklig sommelier är lyhörd för gästernas önskemål och gör sitt bästa för att de ska bli nöjda och få en minnesvärd upplevelse.

– Det bästa jag vet är när jag får servera unika flaskor samt när gäster ställer frågor, oavsett om de vill på tips på vin som passar till maten eller vill veta mer om vinet. Jag gillar de små detaljerna, hur vinet ska öppnas, dekanteras, luftas och serveras. Det blir som en dans.

Resa till Champagne

Den 22–23 september är det final i tävlingen, vilket innebär att stora delar av Malins sommar vikt till hårda studier samtidigt som fortsätter att jobba på som vanligt. Men hon kommer också hinna med en resa till Champagne – en vinst från Junior-SM som hon vann i höstas, tillsammans med Ellen Lindegren, Ida Kilåker och Fredrik Lindfors.

– Det fina med den här tävlingen är att vi är kvinnor från hela landet som samlas och har så otroligt roligt tillsammans. Vi knyter kontakter och stöttar varandra genom hela tävlingen. Vi hittar nya vänner från hela landet.

Lily Bollinger Award instiftades 2002 av Champagne Bollinger och Arvid Nordquist för att uppmuntra, stötta och inspirera kvinnliga sommelierer. Namnet är en hyllning till Lily Bollinger som mellan 1941 och 1971 drev champagnehuset Bollinger.

– Jag hoppas att inspirera fler att utbilda sig och tävla, säger Malin Vallin.