Annons

”Finaste utmärkelsen man kan få”

zoom Daniel Berlin vann Kockarnas kock i Svenska Gastronomipriset. FOTO: Jimmy Linus
Daniel Berlin vann Kockarnas kock i Svenska Gastronomipriset. FOTO: Jimmy Linus
NYHETER. Daniel Berlin är Kockarnas kock i Svenska Gastronomipriset 2024. Med nyöppnade restaurang Vyn ligger fokus på mjuka värden snarare än stjärnor.
Annons

2020 stängde kocken och krögaren Daniel Berlin sin tvåstjärniga krog i Skåne Tranås. Sedan oktober är han tillbaka på krogscenen med restaurang Vyn på Österlen. Den rymmer både en exklusiv restaurang, ett hotell samt en mat- och vinbar. Den 13 maj tilldelades Daniel Berlin förstaplatsen som Kockarnas kock i Svenska Gastronomipriset.

– Jag tycker att det är den finaste utmärkelsen man kan få eftersom det är kollegor i branschen som röstar. Det är fint att det finns ett sådant här pris och att vi kan uppmärksamma varandra. Det värmde verkligen,  men det var också väldigt överraskande eftersom jag har varit borta i nästan fyra år och inte är en så offentlig person, säger Daniel Berlin.

Restaurang som för branschen framåt

Den exklusiva restaurangen är belägen på en vacker gård mellan Skillinge och Brantevik i Skåne. På ängen intill odlas egna grönsaker och de 15 hotellrummen ligger i de gamla ladugårdslängorna. På den mer avslappnade mat- och vinbaren serveras lättare säsongsrätter.

– Det är oerhört viktigt att ha den här typen av restauranger i Sverige som för branschen framåt, driver på, vågar ifrågasätta och som tänjer på gränserna för vad en bra restaurang är. Vi har alltid varit duktiga gastronomiskt i Sverige, men det har tunnats ut de senaste åren. Däremot ser vi nu många yngre krögare som vågar satsa och öppna nytt både i städerna och på landet, vilket är väldigt positivt. Ju fler vi är desto bättre.

Skyldighet att leverera på hög nivå

Inför sommaren är både hotell och restaurang i princip fullbokade. Den 1 juni släpps bordsbokningarna för augusti, september och oktober.

– Jag hoppas att fler får uppleva Vyn och se vad det är vi hittar på. Här händer grejer hela tiden. Odlingarna och växthuset är i gång och vi har byggt ett utegym. Vi smygöppnade mat- och vinbaren förra sommaren, men det här är första året som allt är i gång. Det är en väldigt vacker plats och nu kommer ljusare tider. Solen och värmen gör det inte direkt sämre.

Daniel Berlin och Vyn arbetar mycket med närheten till gästen och att ta hand om de som kommer dit.

– Det här är en upplevelse som kostar ganska mycket pengar och vi vet att många har mindre plånböcker i dessa tider. Därför har vi en skyldighet att leverera på en viss nivå där vi främst fokuserar på mjuka värden och ett omhändertagande.

Ännu fler utmärkelser

Utöver Kockarnas kock kammade Daniel Berlin och Vyn också hem andra platsen som Kockarnas krog och plats sex som Servitörernas serviceupplevelse.

– Det är jättekul! Särskilt eftersom vi inte har haft öppet så länge. Men jag visste redan innan vi öppnade Vyn att det skulle bli en viktig restaurang för Sverige. Svensk gastronomi behöver bra restauranger för att driva besökare till Sverige. Då har vi en skyldighet att leverera i framkant.

Den 27 maj delar Guide Michelin ut de nordiska stjärnorna – hur går tankarna kring det?

– Det är så klart en stor grej, men internt är det ingenting som vi har diskuterat. Det är inte viktigt för oss. Det är mer betydelsefullt att ha en full restaurang med energi och glädje där gästerna är nöjda och vill komma tillbaka, säger Daniel Berlin.

LÄS ÄVEN om hur Daniel Berlin jobbat med inredningen på Vyn