Annons

Fjällbyar mot ett gemensamt mål

zoom FOTO Destination Funäsfjällen / Emrik Jansson
FOTO Destination Funäsfjällen / Emrik Jansson
REPORTAGE. I Funäsfjällen har samverkan alltid varit en självklarhet för platsutveckling. Med nya kampanjer och en gemensam vision vill skidanläggningar och destinationsbolag locka fler till byarna i västra Härjedalen.
Annons

”Vid vägs ände” står det på Ramundbergets hemsida. Och efter inspirerande samtal med två av ambassadörerna stannar orden ”genuint” och ”levande fjällby” kvar hos mig. Västra Härjedalens lite gömda pärla Funäsfjällen har för andra året i rad röstats fram till Sveriges bästa skidort av tidningen Freeride och allt fler väljer att bosätta sig och stanna kvar just här. Vad är det destinationen, skidanläggningarna och de många aktörerna inom besöksnäringen gör som är så bra? Svaret är det kanske lite uttjatade men ack så viktiga ordet samverkan – något som satt prägel på destinationen sedan lång tid tillbaka.

– Det har varit och är fortfarande jätteviktigt för vår utveckling här i Funäsfjällen, berättar Johan Fredholm, ordförande i Destination Funäsfjällen som grundades redan 1972 och är Sveriges äldsta destinationsbolag. Här insåg man tidigt att företag måste hjälpas åt och inte konkurrera för mycket internt, utan istället få fler att vilja uppleva platsen som marknadsförs som ”mitt i ingenstans, men har nära till allt”.

– Jag tror att det började redan på 70-talet då ägaren till Tänndalens alpina skidanläggning kontaktade Ramundbergets och föreslog att de skulle samarbeta för att tillsammans få besökare till området. Och på den vägen är det. Ingen egenföretagare kan ta tag i stora frågor som infrastruktur, skidbussar och så vidare på egen hand, förklarar han.

300 kilometer längdspår

I Funäsfjällen binds nio fjällbyar samman. Här finns cirka 30 000 turistbäddar, 147 nedfarter i sex alpina skidområden, 300 kilometer preparerade längdspår i världsklass och 610 kilometer skoterleder. Under sommarhalvåret lockar miltals med cykel- och vandringsleder och kring de över 200 fjällsjöarna kan turister fiska året om.

Johan Fredholm är väldigt engagerad i turismen här och förutom att driva Grafiska Huset samt politiska uppdrag inom kommunen arbetar han just nu mer operativt i destinationsbolaget, då den nya vd:n Marcus Strömsten kliver in i rollen först i mars. När vi hörs över telefon i mitten av januari snöar det för fullt och har så gjort i några dagar. Det är åtta minus och ”riktigt, riktigt bra” med all kall snö som lägger sig, berättar han.

– Vintersäsongen är i full gång och bokningsläget ser väldigt bra ut, säger han och förklarar vidare hur viktigt samarbete är oavsett om man är stor eller liten aktör inom besöksnäringen.

Tre fjäll + Tre hotell

Och det gamla (enligt honom) slitna ordet paketering är fortfarande mycket viktigt när de säljer och marknadsför aktiviteter som skoteråkning, längdskidor, vandring, fiske och alpinåkning. Funäsfjällen var en av de första regionerna i världen som lanserade ett gemensamt Fjällpass – liftkortet för alla sex skidanläggningar samt Funäsfjällens alla längdspår – för några år sedan och inför årets säsong har de tre största skidanläggningarna (Tänndalen, Funäsdalen och Ramundberget) teamat ihop sig i en gemensam marknadsföringskampanj de kallar Tre fjäll + Tre hotell. Där erbjuds gäster att bo på tre olika hotell och anläggningar under en och samma vecka. Konceptet har sedan i höstas rullats ut i sociala kanaler, genom profilsamarbeten och som poddradio och tagits emot väldigt bra.

I både Tänndalen och Ramundberget har man noterat en ökning på 25–30 procent jämfört med föregående år, med rekordnivåer både i lift och på restaurangerna under jul och nyårshelgerna. Rasmus Bent, vd för Tänndalens skidanläggning, förklarar att när de blir starkare tillsammans lyfter de hela området.

– Vi har en lång tradition av att samarbeta, så att vi nu slår ihop våra påsar gör att de blir lite större. Fördelen för oss är att vi har en väldigt stor kapacitet och bredd tillsammans och besökarna slipper ofta pist- och liftköer här.

”Ett kvitto på att det vi gör är bra”

Detta är startskottet på ett långsiktigt samarbete mellan skidanläggningarna som hela tiden utvecklar området. I Funäsdalen har det byggts 200 nya lägenheter med möjlighet till ski-in och ski-out de senaste åren och i Ramundberget har man inför årets säsong byggt en snowpark och satsat mycket på friåkningsområdena mellan pisterna. Tänndalen har under 2024 investerat 26 miljoner kronor i ett nytt snökanonsystem, en ny snowpark samt nya äventyrsområden för de yngre besökarna.

– Det är så roligt att få jobba med kärnprodukten och vi har fått så bra respons. Det känns gött och är ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Rasmus och berättar att de har ett fint bokningsläge även framåt.

– Det är verkligen roligt eftersom vi lägger extra krut på marknadsföringen. Vi går mot en bra vinter, vi har mycket snö och en lång säsong framför oss.

Rasmus blev anläggningschef 2019 och sedan dess har det varit minst sagt spännande år för en ung familjefar.

– Ja, det har varit omvälvande år. Jag var ung och pandemin kom med uppsägningar som följd. Jag fick säga upp min fru bland annat, det var tufft. Men vi var ganska tidiga med att tänka att vi skulle ha öppet under pandemin och sedan dess har det gått i full fart, säger Rasmus som är född och uppvuxen i Funäsdalen och nu bor i Tänndalen tillsammans med fru och barn.

Vad behövs för att få unga att stanna kvar i de mindre orterna tror du?

– En levande fjällby där unga har möjlighet att få jobb och köpa ett hus. För mig har turismen varit den allra viktigaste delen, säger han och förklarar att orten har en positiv befolkningsutveckling. De har exempelvis fått ställa upp baracker på den otroligt fina skolgården i Funäsdalen, för att det just nu är platsbrist i skolan.

– Många har fått upp ögonen för Funäsfjällen och vill jobba, bo och leva i den här miljön.

Han har även märkt ett stort uppsving gällande rekrytering och har fått tidigarelägga processen inför säsongerna. De bjuder exempelvis in alla sökande och håller mer eller mindre ett skådespel kring hur arbetet kan se ut.

– Lönerna är kanske inte de bästa här uppe men det är en balans det där – platsen och passionen har blivit viktigare. Det genuina är en annan värld nu när man knappt vet vad som är äkta, avslutar Rasmus Bent.

Kommunikationerna är stor utmaning

Funäsfjällen har ett gemensamt mål för att utveckla just den plats som Rasmus talar om. I projektet Funäsfjällen 2035 samarbetar Funäsfjällens ledbolag och Destination Funäsfjällen med invånare och företag i västra Härjedalen kring hur de tillsammans vill att det ska vara att bo och leva där.

– Vi ser ett stort engagemang från många och meningen är att vi under året ska landa i något konkret och handfast för att skapa en ännu mer levande och ekonomiskt hållbar destination, säger Johan Fredholm.

Utmaningarna framåt? Det är och har länge varit kommunikationerna, menar Johan.

– Samtidigt som man i de stora skidorterna kan tycka att det är jobbigt med ett inställt nattåg, så finns det inga tåg till Funäsfjällen överhuvudtaget. Men många som kommer till oss väljer att komma tillbaka. Vi har inte exploaterats för hårt och många ser det storslagna i att fjällbyarna är levande, och det har möjliggjorts av turismen. Går det bra för någon av orterna så spiller det över – turism föder turism och handel föder handel – det är en väldigt viktig insikt som vi fått här, avslutar han.

Du kan läsa ett större reportage om Funäsfjällen i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!