Uppropet #härtardetslut blev i spåren av metoo-rörelsen ett eget upprop för svensk restaurangbransch. Och att jämställdhet även är en hållbarhetsfråga stod klart i Göteborg under måndagen, när initiativtagarna hade sitt första fysiska möte sedan uppropet briserade i svensk restaurangbransch.
Då, för ett år sedan, var det 65 kvinnor som gick samman och delade med sig av sina berättelser på samma vis som under Metoo i en granskning i Svenska Dagbladet.
Nu möttes flera av dem för allra första gången på Hotel Post i Göteborg. Här jobbar Sofia B Olsson till vardags med att driva restaurang Vrå.
– Det finns en otrolig kraft i det hör mötet. Vi kommer från olika platser i landet och många ses för första gången, säger Sofia B Olsson.
Skapades efter trakasserierna på Operakällaren
Uppropet skapade hon och kocken Anna Broms i kölvattnet av tidningen ETC:s granskning om sexism och sexuella trakasserier hösten 2020 på Operakällaren. Men pandemin har tidigare satt krokben, inte minst för att branschen i sig har varit extra utsatt, men också för att fysiskt kunna ses.
– Därför känns det extra härligt att kunna göra det här nu. Syftet är att fortsätta driva en jämställd och inkluderande framtid för hela branschen, säger Sofia B Olsson.
Under måndagen fick flera av deltagarna dela sina historier om hur #härtardetslut påverkat dem. Att tonläget liksom ändrats var något som återkom. Liksom kraften i att vara många som tagit klivet fram och pratat om något som tidigare varit skambelagt.
Alla ska inkluderas i arbetet
Tankar om hur man kan ta nästa steg delades. Kocken Malin Söderström underströk att jämställdhet i branschen inte får bli en kvinnofråga. I arbetet framåt ska alla inkluderas.
Två experter deltog dessutom; inom verksamhets- och löneutveckling. Inledningsvis talade även Fredrik Lindén, vd, Turistrådet i Västsverige, som var medarrangör.
– Det här är inte bara en fråga för Göteborg och Västsverige utan handlar om att bygga en attraktiv näring. Hållbarhet handlar inte enbart om miljö.
Allting streamades i realtid och tittare kunde skriva in frågor och kommentarer. Av dessa var många män. Efter seminariet samlades gruppen för en workshop.
Stark vilja att driva utvecklingen framåt
– Vi har fått ut otroligt mycket kunskap och erfarenhet av den här dagen. Det finns en stark känsla av att vilja driva utvecklingen framåt för restaurangbranschen för en jämställd och inkluderande framtid för alla som verkar i branschen, Sofia B Olsson.
– Bollen ligger hos oss nu och vi kommer sätta den i rullning. Vi samverkar med så många olika personer både i och utanför branschen, det är många som vill vara med oss, och fler ska det bli.
Träffen #Härtardetsut, del 2, anordnades som en del av formatet Reframe där Sofia B Olssons restaurang Vrå verkar som en plattform för utveckling av branschen.