Annons

För Ulrika Karlsson är restaurangbranschen en livsstil

SOMMARINTERVJU. För Ulrika Karlsson, som driver växtinriktade Krakas krog på Gotland är service och ”det lilla extra” det viktigaste med jobbet. Fler utländska gäster, hembakat surdegsbröd och en diger vinlista gör att hon i år kan förlänga säsongen.
Annons

En krog med 22 platser och ett litet hotell med tre dubbelrum som hör till. På prisbelönade Krakas krog i Kräklingbo, fyra mil utanför Visby, serveras i huvudsak plantbaserad mat och har bland annat en avsmakningsmeny som är baserad på växtriket. Tolv år efter öppning planerar man att för första gången ta steget till att förlänga säsongen till att även ha vinterservering.

– Det föll sig naturligt. Rent generellt har säsongen på Gotland förlängts och just här i Kräklingbo bor många året runt, säger krögaren Ulrika Karlsson.

 

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Ja, det tog tolv år. Nu var förutsättningarna de rätta, så nu slog vi till.

 

Hur ska ni locka gäster efter den traditionella turistsäsongen?

– Vi har allt fler utländska gäster, och de kommer längre in på säsongen. Vi samarbetar även med en del hotell i Stockholm som rekommenderar oss. För vår del handlar det också om att anpassa våra utgifter efter inkomsterna och därför minskar vi antalet medarbetare under lågsäsong. Vi har också börjat sälja surdegsbröd, något som lockar många gäster samt har en särskild verandameny och ett stort vinutbud som lockar.

 

Nu är det högsäsong, vilken betydelse har Almedalsveckan för er verksamhet?

– Den skulle kunna spela större roll. Vi har fullt hela veckan, men håller oss ändå till vår idé med småskalighet och komplicerade menyer. Vi öppnar inte upp extra. Vi vill bibehålla kvalitén, och vi måste vara lika pigga och glada veckan därpå. Det själsliga är viktigt för oss som jobbar här, och vi vill fortsätta ha roligt. Däremot har vi alltid ett gäng almedalsgäster, och de bokar upp långt i förväg.

 

Hur laddar ni upp inför Almedalsveckan?

– Vi kör på som vanligt. Jag har ett åtagande i Visby där jag ska prata landsbygdsfrågor med Kocklandslaget, men annars kommer vi inte att kunna göra mer än annars. Vi vill tänka långsiktigt och hållbart, och det här fungerar bäst för oss.

 

Krakas krog jobbar med lokala och säsongsbundna råvaror hela vägen. Hur kommer utbudet på menyn att se ut efter skördetid?

– Skördetiden på Gotland varar ganska länge. I och med att vi nischar oss mer mot växtriket kan vi torka, sylta och safta och lägga in, det är en okomplicerad process. Vi har alltid varit där, så för oss känns det naturligt.

 

Är du själv uppvuxen i en krögarfamilj?

– Nej. Jag är uppfödd i en servicefamilj där min pappa har haft servicebutik. Jag är intresserad av service, jag vurmar för de är frågorna, vill gärna formulera vad man menar när man säger ”det här lilla extra”.

Du lever med jobbet, har jag förstått. På vilket sätt har jobbet blivit en livsstil för dig och din familj?

– Vi har väldigt starka funderingar på hur vi vill leva vårt liv, min sambo och jag. Vi är förtjusta i skidåkning och lever delar av året vid Riksgränsen där vi också jobbar. Vi anpassar hela familjelivet efter våra jobb och vice versa.