Annons

Fördubblat miljonanslag till STF

zoom Jesper Taube, chef förvaltningsutveckling på Svenska Turistföreningen, STF. Foto: STF.
Jesper Taube, chef förvaltningsutveckling på Svenska Turistföreningen, STF. Foto: STF.
NYHETER. "Det gynnar STF:s medlemmar men även alla som vandrar, inte minst i de norra delarna av landet", säger Jesper Taube, chef förvaltningsutveckling på Svenska Turistföreningen, STF.
Annons

Intresset för att komma ut i natur och kultur ökade drastiskt under pandemin. Innan årsskiftet klubbade staten därför igenom ytterligare 50 miljoner till friluftsorganisationerna.

Först främst är det fantastiskt. Det visar på vikten av den här typen av frågor, och att det organiserade friluftslivet kan göra mer för fler, säger Jesper Taube, chef för föreningsutveckling och vice generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF.

De senaste åren med pandemin har allt fler kommit ut och engagerat sig i friluftslivet, både nya och erfarna, på ett sätt som vi inte har sett tidigare. Nu handlar det om att förvalta det intresset och där kan STF vara en aktör som bidrar, menar Jesper Taube.

– Vi såg vid den senaste höjningen 2016, vad mycket nytt och vad mycket mer det organiserade friluftslivet kunde göra då. Och jag förväntar mig samma effekt nu.

Fördubblat anslag inför 2022

Statens anslag till friluftsorganisationerna för 2022 är totalt 97,8 miljoner kronor. STF har bland annat tilldelats 2,8 miljoner i organisationsbidrag, plus ytterligare 2,8 miljoner som ett återstartsbidrag efter pandemin. Utöver det har de fått pengar till verksamhets- och projektbidrag, motsvarande cirka en miljon kronor.

Hur tänker ni använda pengarna?

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi ser till både medlems- och samhällsnyttan. Hur kan vi förvalta det ökande intresset? Då handlar det om att stärka STF som organisation för att vi ska kunna vara relevanta. Det kan handla om att öka bidraget till organiska satsningar, friluftsmiljön och till exempel hur vi kan hantera avfall bortom farbar väg samt att öka stödet till verksamheten i våra 65 lokalavdelningar. Det gynnar STF:s medlemmar men i lika hög grad alla som vandrar, inte minst i de norra delarna av landet.

Den 9 februari togs äntligen restriktionerna bort, innebär det att suget efter att ta sig ut i skog och mark kommer att minska?

– Vi tror att det här intresset som har visats sig kommer att fortsätta. Vi ser att fler kommer att vara ute i naturen jämfört med tiden före pandemin. Det har varit en ögonöppnare för många, tror jag, över hur mycket det finns att göra i Sverige och i närmiljön. Lusten att upptäcka i det lilla och nära, det vi ser vi kommer att hålla i sig.