Stellagalan, initiativet för ökad jämställdhet inom den gastronomiska världen, kunde efter mycket slit från de ideella organisatörerna genomföras för tredje året i rad.
– Vi tycker det är viktigare än någonsin att lyfta de kvinnliga stjärnorna i branschen detta år. När vi i somras tog tempen på jämställdheten inom gastronomin blev det tydligt att vi behöver fortsätta kämpa för att kvinnor ska få plats, säger Anette Rosvall, Stellagalans talesperson.
Det var tio pristagare som korades – allt från bartenders och kockar till konditorer och servis.
– Vi behöver aldrig leta länge för att hitta kompetenta kvinnor i vår bransch för trots att vi är inne på vår tredje gala så känns det som om vi bara skrapat på ytan. Vi skulle behöva ha fler kategorier och hylla många fler kvinnor. Men vi är så nöjda med årets gala, vi har fått dela både glädjetjut, skratt och en och annan rörd tår med våra vinnare, säger Anette Rosvall.
På grund av den rådande pandemin gick Stellagalan inte att genomföra med publik på plats, men istället sände man digitalt.
– Vi tyckte att det faktiskt blev jättebra att visa Stellagalan digitalt. Vi hade drygt 600 visningar i vår Youtube-kanal, vilket är fler än vi har kunnat bjuda in till publiken tidigare, säger Anette Rosvall och tillägger:
– Vi funderar på att göra något liknande för vårt forum, men letar efter en lösning så att de som tittar även kan vara med och ställa frågor.
Hur länge ska det behövas en gala för enbart kvinnor inom branschen?
– Det undrar vi ju också. Men som det ser ut nu – om vi tittar på de tävlingar som har hållits i år – så är det tyvärr inte jättemånga kvinnor som har kommit fram. Inte heller på föreläsningar och kurser figurerar kvinnor i samma utsträckning som män. Så det format som egentligen finns för kvinnor är Stellagalan. Men jag hoppas givetvis att Stellagalan inte ska behövas för evigt.
Har det blivit någon förbättring sedan Stellagalan startade för tre år sedan?
– Om man tittar på media så kan man se att kvinnor har fått större utrymme, men i princip enbart för den press som Stellagalan får.
Vad har ändrats på jämställdhetsfronten i restaurangvärlden?
– Jag tycker att jag ser att fler kvinnor startar upp nya restauranger, både enskilt men också i samarbete med andra kvinnor eller män. Jag ser fler kvinnliga krögare, också, unga tjejer som tävlar och som det går riktigt bra för. Och även inom sommelieryrket, på vinsidan, finns det många duktiga tjejer som sopar mattan med killar.
– Det är jätteviktigt, för börjar det att komma fram riktigt duktiga tjejer – som Maja Samuelsson – som får utrymme i media ger det en effekt. Unga tjejer förstår att de också kan lyckas när de har dessa fantastiska förebilder, som nu synliggörs inte minst tack vare Stellagalan. Men många delar av branschen är dock fortfarande mansdominerade tyvärr.
Hur jobbar ni själva i juryn med jämställdhetsfrågor som mångfald?
– Vi har alltid strävat efter att ha bredd och höjd när det gäller både ålder, etnicitet och var i landet de bor i våra jurygrupper.
Bland finalisterna i Årets Kock i förra veckan var det sju män och en kvinna, vad tänker du om det?
– Jag ser att de försöker, men tror att de måste arbeta mer med att göra jurygrupperna mer jämlika för att ge en synlighet att de också vill bli jämlika. Vi har haft jättebra dialog med projektledaren för Kocklandslaget, vi hade jättemånga möten och samtal där vi verkligen kom på idéer för att öka antalet kvinnor – men sedan kom pandemin och det arbetet stannade upp, säger Anette Rosvall.